12.7.16

ΕΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
;'Ενας αρχαίος μύθος μαρτυρεί πως το πνεύμα του Θεού μιλάει προφητικά για την διδασκαλία του Χριστού πριν την γέννηση του Χριστού. Καμία αντίφαση δεν υπάρχει ανάμεσα στο Πνεύμα που μιλάει στους Προφήτες του Ισραήλ που προφητεύουν για τον Χριστό, στους Έλληνες σοφούς και στην Χριστιανική Διδασκαλία της Ορθοδοξίας, η οποία διατηρεί μέχρι σήμερα ανόθευτη την Διδασκαλία του Κυρίου, σύμφωνα με την οποία λατρεύουμε τον Θεό "εν πνεύματι και αληθεία". Πνεύμα και αλήθεια είναι η Ορθοδοξία ενώ πνεύμα και ψεύδος είναι η μαγεία και οι αιρέσεις.
Πρόκειται για την μαρτυρία του αρχαίου μύθου του Αισώπου για το χρυσό τσεκούρι. 'Ενας ξυλοκόπος στο δάσος χάνει το τσεκούρι του που του πέφτει μέσα στο νερό του ποταμού. Ψάχνει να το βρει και αντί για το δικό του σιδερένιο τσεκούρι β ρίσκει ένα τσεκούρι από χρυσό.
-Δεν είναι δικό μου το τσεκούρι αυτό, λέει στον εαυτό του και το ξαναρίχνει στο νερό και συνεχίζει να ψάχνει, ώσπου βρίσκει το δικό του.
Ο ξυλοκόπος διηγείται την περιπέτειά του σε έναν άλλο ξυλοκόπο, ο οποίος ρίχνει επίτηδες το τσεκούρι του στο ποτάμι για να βρει το χρυσό.
Μπορεί να μην είναι ετσι ακριβώς ο μύθος, αλλά εμένα με ενδιαφέρει η αλήθεια, ότι κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το πνεύμα με ιδιοτέλεια. Ο μη συνάγων μετ' εμού, λέει ο Κύριος, σκορπίζει.
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: