10.9.14

Το χάρισμα της περιμετρικής όρασης



Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η περιμετρική όραση, αυτή με την οποία τα βλέπεις όλα χωρίς να κολλάς σε τίποτα, είναι χάρισμα ιδίως στις γυναίκες. Οι γυναίκες γεννιούνται με το χάρισμα της περιμετρικής όρασης. Ίσως γι΄ αυτό ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες.. Οι γυναίκες, δεν σκάζουν, όχι γιατί είναι άκαρδες , όπως λένε πολλοί, και δεν αγαπούν ποτέ, αλλά γιατί βλέπουν τα πράγματα περιμετρικά, δηλαδή στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο τους.

Αλίμονο αν η γυναίκα είναι μεμψίμοιρη. Δε χαλάει μόνο την καρδιά της, αλλά και τη γοητεία της. "Με λέοντα και με δράκοντα θέλω συνοικήσει παρά με γυναίκα φλύαρη", έλεγαν οι αρχαίοι, Το παράδοξο είναι πως η γυναίκα ασχολείται περισσότερο με τη λεπτομέρεια από ό,τι ο άντρας. 'Ισως το κάνει σαν παιχνίδι όπως τα παιδιά. Τα παιδιά παίζουν με το καθετί που θα βρεθεί μπροστά τους. Έτσι ασχολείται με ό,τι βρεθεί μπροστά της και συνήθως βρίσκονται μπροστά της φορέματα, χτενίσματα, βαφές μαλλιών , με ένα λόγο πράγματα εξωτερικά, που δεν την αναγκάζουν να στρέψει το ενδιαφέρον προς τα ένδον.

Αν η γυναίκα δεν είχε το χάρισμα της περιμετρικής όρασης ώστε να βλέπει τα πάντα στην περιφέρεια και να μην δίνει όλη της την προσοχή σε τίποτα, θα έσκαγε νωρίτερα από τον άντρα, με την περιέργεια που συνήθως τη διακρίνει.

Μακάρι να μας γινόταν μάθημα το παράδειγμα αυτό της γυναίκας για να μην "βάζουμε καρδιά" στο καθετί. Θα υπήρχαν λιγότερες τσακισμένες καρδιές στον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: