18.9.14

Δούλοι και ελεύθεροι

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Μέχρι ν΄ αποκρυσταλλώσουμε το χαρακτήρα μας είμαστε σε μια κατάσταση που μοιάζει με το υγρό στοιχείο, που παίρνει τη μορφή του αγγείου στο οποίο περιέχεται. Ίσως γι΄ αυτό στην ψυχολογία το σύμβολο του ασυνειδήτου είναι το υγρό στοιχείο.
Ο λαός το λέει αυτό με την παροιμία "με στραβό κοιμήθηκες, το πρωί θ΄ αληθωρίζεις". Αυτό σημαίνουν τα λόγια ότι ο άνθρωπος είναι ον κατά μετοχήν,δηλαδή συμμορφώνεται σ' αυτό που μετέχει. Γι' αυτό το λόγο οι απλοί άνθρωποι αποδίδουν τα ελαττώματα στη συναναστροφή. Οι κακές παρέες φταίνε, λένε.

Αυτά, σαν εισαγωγή στο θέμα μου που είναι τα είδη της χαζομάρας στα οποία μετέχουμε εν γνώσει ή εν αγνοία. Υπάρχουν πολλά είδη χαζομάρας στον κόσμο. Χαζοί δεν είναι μόνο το καλύτερο είδος των αθώων, που δυστυχώς πολλοί τους πειράζουν ενώ είναι ευλογία Κυρίου και έλεος, γιατί η παρουσία τους δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα στον κόσμο Όταν πάψουν να υπάρχουν κι αυτοί η ζωή θα γίνει ανυπόφορη.

Το χειρότερο είδος χαζομάρας είναι αυτή που έδερνε τους Γαλάτες όπως φαίνεται στην επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς αυτούς: "Τότε μεν ουκ ειδότες Θεόν εδουλεύσατε τοις μη φύσει θεοίς. νυν δε γνόντες Θεόν, μάλλον γνωσθέντες υπό Θεού, πώς επιστρέφετε πάλιν επί τα ασθενή και πτωχά στοιχεία, οις πάλιν άνωθεν δουλεύειν θέλετε;..απορούμαι εν υμίν." (Γαλ.Δ΄, 8-21)

(Παλιότερα, βέβαια, δε γνωρίζατε το Θεό και είχατε υποδουλωθεί σε είδωλα, σε ψεύτικες θεότητες. Τώρα όμως που γνωρίσατε το Θεό ή σωστότερα τώρα που σας γνώρισε ο Θεός, γιατί ξαναγυρίζετε στα ασθενικά και ανίσχυρα στοιχεία; Γιατί θέλετε να υποδουλωθείτε πάλι σ΄ αυτά;...μ' έχετε φέρει σε δύσκολη θέση.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: