8.10.13

Γιατί καυγαδίζουν οι σύζυγοι;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου 

Η σπουδαιότερη αιτία η οποία προκαλεί τους συζυγικούς καυγάδες είναι η αποφυγή του έρωτα! Οι σύζυγοι καυγαδίζουν για να αποφύγουν τον έρωτα. 

Κάποιος από τους δυο θέλει να αποφύγει τον έρωτα και παγιδεύει και τον άλλον στον καυγά, που εξαφανίζει την ερωτική διάθεση, καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Κανείς δεν θέλει τον έρωτα, όταν έχει μπλέξει σε καυγά με τον σύντροφό του.

Αυτό υποστηρίζει ο Αμερικανός ψυχίατρος Έρικ Μπεν στο βιβλίο του ¨Τα τρελά, τρελά, τρελά παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι".

Ο Έρικ Μπεν παρατήρησε ότι οι περισσότεροι καυγάδες γίνονται όταν τα πράγματα οδηγούν στον έρωτα, π.χ. επιστρέφοντας από μια διασκέδαση ή όταν ο σύζυγος υπήρξε υπερβολικά λεπτός, ευγενικός, γενναιόδωρος, ώστε να μην μπορεί η σύζυγος να του αρνηθεί τον έρωτα.

Ένας παρατηρητικός φίλος, που υπέφερε από τους καυγάδες με τη σύζυγό του, μου έδειξε μια φορά ένα βιβλίο που με δεν περίμενα να τον ενδιαφέρει. Ο τίτλος του: " Πώς να γίνεις αλήτης".

-Γιατί το διαβάζεις; τον ρώτησα.
-Δεν είδες ότι οι αλήτες περνούν μια χαρά στο γάμο τους; είπε. Ούτε καυγάδες , ούτε τίποτα. Οι γυναίκες τους κοιτάζουν στα μάτια. Είναι πάντα ξεκούραστες, περιποιημένες και ποτέ δεν αποφεύγουν τον έρωτα.


Μια φορά ζήτησα από έναν γέρο αλήτη, να μου πει έναν λόγο Θεού. 
-Είσαι παντρεμένος;  ρώτησε.
-Ναι.
-Να προσεύχεσαι κρυφά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: