31.7.13

ΟΙ ΑΓΙΟΙ

 Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι άγιοι δεν λένε τί να κάνεις, όπως εμείς όταν συμβουλεύουμε τους άλλους. Οι άγιοι δεν διδάσκουν από τα βιβλία. Μιλούν μόνο γι΄ αυτό που έζησαν οι ίδιοι και μόνο αν ερωτηθούν. Το να μιλάνε χωρίς να ερωτηθούν, το θεωρούν αργολογία.

Οι άγιοι δεν λένε τί να κάνεις αλλά πώς να το κάνεις. Παράδειγμα δεν λένε να μη φοβάσαι ,αλλά λένε και το πώς να μη φοβάσαι. Διάβαζα την Ιθάκη. Ο Καβάφης λέει δεν θα φοβάμαι αν δεν κουβαλώ μέσα μου τους Λαιστρυγόνας. Ποτέ δεν σκέφτηκα πώς δεν θα τους κουβαλώ μέσα μου.

Η βασική θεραπεία είναι αυτή της Εκκλησίας, η εξαγόρευση στον εξομολόγο, αν πιστεύεις. Η εξομολόγηση μοιάζει με τη θεραπεία που εφαρμόζει ο λαός, όταν θεραπεύει το δάγκωμα του σκορπιού με το δηλητήριο του σκορπιού.

Ο Θεός στην απιστευτη φιλανθρωπία Του μετατρέπει αυτό που μας αρωσταίνει μέσα μας σε φάρμακο που μας θεραπεύει όταν το βγάζουμε έξω με τη θέλησή μας. Όχι με την ανάκριση ή με τον ψυχολόγο ή τον ψυχαναλυτή. Γιατί όχι; Γιατί δεν πληρώνει κανείς κάποιον για να του ανοίξει την καρδιά του.

Με αυτήν την έννοια ακούστε τα λόγια της ηρωίδας του Μπέργκμαν στη Φθινοπωρινή Συμφωνία: "Αν μ΄αγαπήσει κάποιος όπως είμαι, ίσως τολμήσω να δω κι εγώ τον εαυτό μου όπως είναι." Ο πνευματικός είναι στη θέση του Ιησού που μας αγαπάει όπως είμαστε. Να μην οφείλετε σε κανέναν τίποτα εκτός από αγάπη", λέει ο Απόστολος Πα'υλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του κεφ.ΙΓ΄επ.. Η οφειλή της αγάπης είναι η μεγαλύτερη οφειλή, γιατί περιέχει όλες τις Εντολές. Αν προβάλουμε τη σκιά μας στους άλλους, τους κατακρίνουμε αντί να τους αγαπούμε. Αν δεν βγάζουμε από μέσα μας τη σκιά μας εμποδίζουμε την αγάπη. Αν αποφεύγουμε την εξομολόγηση,να μην περιμένουμε ότι θα έχουμε αληθινή αγάπη για κανέναν ακόμα και για τα παιδιά μας.

Με αυτήν την έννοια να καταλάβεις τί εννοεί ο Πασκάλ λέγοντας πως όλη η τραγωδία της ανθρωπότητας οφείλεται στο ότι κανείς δεν μπορεί να δει τη σκιά του: "Κανείς δεν μπορεί να μείνει λίγα λεπτά στο δωμάτιό του χωρίς να κάνει τίποτα".

Η εξομολόγηση δεν είναι προσωπική υπόθεση η οποία δεν ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο. Το κοινωνικό σύνολο αν είχε αυτοκατανόηση θα έκανε το παν να διευκολύνει την αποστολή της Εκκλησίας να εύχεται υπερ αυτών που μετανοούν και εξομολογούνται  και να τους εξαγιάζει. 

Αν δεν γίνετε σαν τα παιδιά.... Ο προορισμός μας είναι να ξαναβρούμε την αθωότητα των παιδιών. Γενιούμαστε αθώα παιδιά. Στην πορεία στραβώνουμε. Θα φυλάξουμε την αθωότητα με τη διαρκή μετάνοια και εξομολόγηση.   Αν δεν γίνετε σαν τα παιδιά δεν θα μπείτε στη Βασιλεία του Θεού

Ο Λόγος σαρξ εγένετο για να γίνει η σάρκα Λόγος! 

Η Ορθοδοξία είναι πρακτική θεραπεία. Το πιο δραστικό φάρμακο είναι ο αγιασμός.Γι  αυτό είναι αναγκαία η συμμετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και η προετοιμασία με την νηστεία, την ποσευχή, την μετάνοια και την εξομολόγηση! 

Η αποστολή της Εκκλησία; είναι να αγιάζει τον κόσμο. Κανείς άλλος δεν έχει την αποστολή να αγιάζει τον κόσμο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: