1.5.13

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Μέγας Αλέξανδρος άκουσε οπωσδήποτε τον Αριστοτέλη να του μιλάει για τον Ηράκλειτο. Τα λόγια του σκοτεινού φιλοσόφου, "να ελπίζεις στο ανέλπιστο", τον εντυπωσίασαν και τον έκαναν να σκεφτεί επάνω σ΄ αυτό.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήξερε πώς ο Δαρείος ήταν βέβαιος για τη νίκη, με την αριθμητική υπεροχή του στρατού του. Ήξερε επίσης τί σκέφτονταν γι΄ αυτόν και για το στρατό του οι Πέρσες. Δεν περίμεναν ούτε άμυνα να προβάλουν. Δεν περνούσε από το μυαλό τους η σκέψη ότι οι Έλληνες είχαν σκοπό να τους επιτεθούν για να τους νικήσουν!

Ο Δαρείος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αλέξανδρος ήλπιζε στο ανέλπιστο. Ήταν νέος αλλά δεν ήταν τρελός. Αν κι οι κατάσκοποι κάτι υποψιάστηκαν και προσπάθησαν να το μεταδώσουν στο Δαρείο, αλλά κανείς δεν κατάλαβε.

-Δαρείε, του είπαν. Πώς θα νικήσουμε αυτούς τους ανθρώπους;
-Τί εννοείς;
-Αυτοί δεν νοιάζονται για τον πόλεμο. Αυτοί λούζονται και στολίζονται, σαν να ετοιμάζονται να πάνε σε γιορτή
!
Τί σκέφτηκε άραγε ο Δαρείος, ακούγοντας τους κατασκόπους του; Ίσως
τα λόγια τους ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τη βεβαιότητά του για τη νίκη.

Αυτή ήταν η υπεροχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ότι κανείς ούτε ο Δαρείος, ούτε ο στρατός του , δεν περίμενε αυτό που συνέβη τη μέρα της μάχης. Οι Πέρσες , από τον Δαρείο, μέχρι τον τελευταίο οπλίτη, έβλεπαν κιόλας με τη φαντασία τους, τον στρατό τους , το ιππικό, τα δρεπανηφόρα άρματα, τους ελέφαντες, τους χιλιάδες οπλίτες , να ορμούν ακάθεκτοι επάνω στη λιγοστή δύναμη των Ελλήνων και να την τρέπουν σε άτακτη φυγή.

Ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε το στρατό του να τρέξει εναντίον του Δαρείου με αποτέλεσμα να ανατρέψει ακαριαία την βεβαιότητα των Περσών για τη νίκη και να προκαλέσει τον πανικό στο στρατό του Δαρείου , που τράπηκε σε άτακτη φυγή.

Ο Δαρείος νικήθηκε ολοσχερώς. Οι απώλειες του περσικού στρατού ήταν τεράστιες, ενώ οι Έλληνες θρήνησαν μόνο λίγους νεκρούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: