22.11.12

Ο εχθρός του ανθρώπου

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


               Ο Εχθρός του ανθρώπου χρησιμοποιεί τον κακό άνθρωπο και τη γυναίκα. Ότι ο Εχθρός χρησιμοποιεί τον κακό άνθρωπο είναι ευκολονόητο. Ο Εχθρός κι ο κακός άνθρωπος καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον, γιατί κι οι δυο χρησιμοποιούν το ψέμα και την απάτη και δεν έχουν λύπηση για τα θύματά τους.

              Ο Εχθρός  εκτός απ΄  τον κακό άνθρωπο χρησιμοποιεί επίσης  τη γυναίκα. Η γυναίκα γίνεται θεληματικά όργανο του απόλυτου Κακού. Στο βιβλίο της Γενέσεως το απόλυτο Κακό το συμβολίζει το φίδι, Η γυναίκα εξαπατάται με τη θέλησή της και εξαπατά και τον Αδάμ.

          Το φίδι, σύμφωνα με το βιβλίο της Γενέσεως είπε στην Εύα: " Δεν είπε ο Θεός ότι με την παράβαση της εντολής του θα πεθάνετε. Δεν θα πεθάνετε. Δεν ήθελε ο Θεός να σας φυλάξει από το θάνατο. Σας έδωσε την εντολή αυτή για να μη γίνετε όμοιοι με αυτόν".

              Η Εύα δέχεται τα ψέματα του απόλυτου Κακού, που το συμβολίζει το φίδι, αν και γνωρίζει ότι ο Θεός ουδέποτε ψεύδεται και ότι το φίδι δε λέει την αλήθεια. Με το ίδιο ψέμα του φιδιού η Εύα εξαπατάει τον Αδάμ.

              Το Ευαγγέλιο λέει πως εχθροί του ανθρώπου είναι οι οικείοι αυτού. Για να το καταλάβουμε ας πάρουμε το παράδειγμα των παιδιών. Οι γονείς που δείχνουν υπερβολική αγάπη για τη σωματική κατάσταση των παιδιών τους , τα καταστρέφουν. Το ενδιαφέρον τους είναι για το σώμα. Λίγο ή και καθόλου ενδιαφέρονται οι γονείς αυτοί για την πνευματική κατάσταση των παιδιών τους.

             Ένα άλλο παράδειγμα δείχνει πως η μητέρα ενσαρκώνει τη φροντίδα για την σωματική ύπαρξη του παιδιού. Αν ένα παιδί στερηθεί τη μητέρα του, μπορεί να έχει προβλήματα ως ενήλικος στην φροντίδα του σώματός του. Ενώ αν στερηθεί τον πατέρα του, μπορεί να έχει προβλήματα στις σχέσεις του με τον εαυτό του και με τους άλλους.

           Δεν είναι κριτήριο ωριμότητας ενός ανθρώπου, το ότι είχε υπερπροστατευτική μητέρα. Κριτήριο ωριμότητας είναι αν έχουμε καλές σχέσεις με τον πατέρα. Αυτοί που μπαινοβγαίνουν στα ψυχιατρεία έχουν τις πιο πολλές φορές προβλήματα στις σχέσεις τους με τον πατέρα τους.

          Οι οικείοι λοιπόν με την έννοια της μητέρας γίνονται με την υπερβολική φροντίδα τους για το σώμα εμπόδιο στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Με αυτήν την έννοια γίνονται εχθρού του ανθρώπου, αφού ο προορισμός του είναι να αναπτυχθεί πνευματικά και να φτάσει στην ολοκλήρωσή του ως άνθρωπος. Με αυτήν την έννοια ο Εχθρός του ανθρώπου χρησιμοποιεί τη γυναίκα, διότι είναι ευάλωτη με την φροντίδα της για την επιβίωση της σωματικής οντότητας του ανθρώπου.

       Επιστήμονες οι οποίοι έζησαν οι ίδιοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα διαπίστωσαν ότι οι κρατούμενοι που αγνόησαν την ψυχή τους για να σώσουν το σώμα τους έχασαν και την ψυχή τους και τη ζωή τους. Ενώ οι κρατούμενοι που θεώρησαν πολυτιμότερο να σώσουν την ψυχή τους έσωσαν και την ψυχή και τη ζωή τους.

      Γίνεται πλέον κατανοητό  με όσα προελέχθησαν γιατί ο Εχθρός του ανθρώπου χρησιμοποιεί τη γυναίκα. Είναι αλήθεια ότι ο Εχθρός εξαπάτησε τη γυναίκα και όχι τον άντρα παραποιώντας τα λόγια του Θεού.

     Η γυναίκα δέχθηκε  το ψέμα του Εχθρού εν γνώσει της.  Το φίδι σύμφωνα με το βιβλίο της Γενέσεως (το φίδι είναι το σύμβολο του απόλυτου Κακού) είπε στη γυναίκα ότι ο Θεός τους είπε ψέματα. Δεν θα πεθάνετε παραβαίνοντας την εντολή του Θεού.  Δεν το είπε αυτό ο Θεός για να σας φυλάξει από το θάνατο. Το είπε για να μη γίνετε όμοιοι με αυτόν.  Η γυναίκα  εξαπατάει τον Αδάμ επαναλαμβάνοντας το ίδιο ψέμα.

         Μια φορά συνάντησα στη Θεσσαλονίκη έναν φτωχό γέρο, που καθόταν μόνος στο παγκάκι, στην παραλία. ΄Ηταν ένας περιθωριακός. Είχε αφήσει γένια και μαλλιά και τα ρούχα του ήταν βρώμικα και κουρελιασμένα.

              Κάθισα δίπλα του στο παγκάκι από τη μεριά που φυσούσε, για να μην έρχεται προς τα μένα η δυσωδία του γερο-αλήτη. Έμεινα κάμποση ώρα σιωπηλός, όπως κάνω πάντα με την άγρια φύση, είτε για άνθρωπο πρόκειται είτε για ζώο, είτε για πτηνό. Αφήνω την άγρια φύση να με εμπιστευθεί, ιδίως όταν νιώθω πως είναι κατά βάση καλή. Δεν μπορείς να περιμένεις από ένα φίδι να σε εμπιστευθεί!

           Όταν κατάλαβα ότι η παρουσία μου δεν του ήταν ενοχλητική τον παρακάλεσα να μου πει ένα λόγο Θεού. Μου είπε, να μην τρώω κρέας. Ύστερα με ρώτησε αν είμαι παντρεμένος κι όταν του απάντησα καταφατικά, είπε: "Να προσεύχεσαι κρυφά".

           Ξέρω  ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν αγαπούν τις αναλύσεις και τις εξηγήσεις. Εννοείται ότι αν τους ρωτάς πρέπει να τους καταλάβεις με τον τρόπο που μιλούν. Τον χαιρέτισα και έφυγα χωρίς να καταλάβω γιατί αν είναι κανείς παντρεμένος πρέπει να προσεύχεται κρυφά.

         Επειδή είχα πάντα καλή ιδέα για τη γυναίκα δεν ήθελα να δεχθώ άκριτα τις κατηγόριες εναντίον της. Ώσπου κατάλαβα για ποιο λόγο η γυναίκα είναι ευάλωτη στον Εχθρό του ανθρώπου, και συχνά γίνεται όργανο του κακού.

       

Δεν υπάρχουν σχόλια: