13.11.12

Μία μόνο σειρά σ΄ ένα βιβλίο αν είναι γραμμένη με πονηρία, κανείς δεν αξίζει να διαβάσει το βιβλίο αυτό.

 Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

            Άνοιξα στην τύχη ένα βιβλίο. Η πρώτη παράγραφος που διάβασα δεν μου άρεσε.  Ό συγγραφέας  τεχνηέντως  εμφάνιζε μια σκέψη ως αληθινή , εν γνώσει του ότι δεν είναι αληθινή.    Από τότε δεν άνοιξα ξανά το βιβλίο αυτό.

        Μία μόνο σειρά σ΄ ένα βιβλίο αν είναι γραμμένη με πονηρία,  όλο το βιβλίο είναι άχρηστο. Κανείς δεν αξίζει να το διαβάσει. Ακόμα κι αν η πονηρία είναι για κάτι ασήμαντο. Αν  δεν είναι κανείς τίμιος στο μικρό, θα είναι τίμιος στο μεγάλο;

        Αναρωτιέμαι, αν πρέπει να γράψω για το εν λόγω βιβλίο. Μήπως είναι κατάκριση και κολάσω την ψυχή μου; Ο Απόστολος Παύλος λέει, να ελέγχουμε όταν πρόκειται για την ακρίβεια της πίστης.

       Δεν τέλειωσα αυτό που άρχισα να γράφω, όταν διάβασα το μότο στο ιστολόγια EX PROTESTAND, που είναι μια παράγραφος του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, (προφανώς είναι από το βιβλίο του Περί της ακριβείας της πίστεως).

     Θα επικοινωνήσω με τον αδελφό του ιστολογίου.

  «Για αυτό ικετεύω το λαό του Θεού, το έθνος το άγιο, να κρατήσει γερά τις εκκλησιαστικές παραδόσεις· γιατί η παραμικρή αφαίρεση από αυτά που μας έχουν παραδοθεί, σαν να αφαιρούμε λιθάρια από οικοδομή, γρήγορα θα γκρεμίσει ολόκληρη την οικοδομή» (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός).

Δεν υπάρχουν σχόλια: