25.8.12

«Άλλοι μετατρέπουν τα γεγονότα σε ψεύδη»*

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

      "Άλλοι μετατρέπουν τα γεγονότα σε ψεύδη". Με τα λόγια αυτά ο Λατίνος ιστορικός Γάϊος Κορνήλιος Τάκιτος δίνει μια εικόνα της "φιλοσοφίας", η οποία επικρατούσε στον ρωμαϊκό κόσμο, τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν.
      Όσο κι αν φαίνεται παράξενο ή ίδια "φιλοσοφία" επικρατεί και στον δυτικό κόσμο, δυο χιλιάδες χρόνια αργότερα, καθώς και σε μας , στην Ορθοδοξία, η οποία αγωνίζεται να αντισταθεί στη λαίλαπα του οικουμενισμού και της εκκοσμίκευσης!
     Οι Ρωμαίοι επέβαλαν στον κόσμο το δικό τους πρότυπο, ώσπου να καταρρεύσει η αυτοκρατορία τους, διότι δεν συνειδητοποίησε το άλυτο πρόβλημα της εποχής της, το πρόβλημα της δουλείας.
     Τώρα οι αγγλο-σάξωνες επιβάλλουν το δικό τους πρότυπο,  χωρίς να συνειδητοποιούν το άλυτο πρόβλημα της εποχής μας, το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.
     Όταν οι κοινωνίες δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τα άλυτα προβλήματα της εποχής τους,, καταρρέουν κάτω από το βάρος της ενοχής.
      Σύμφωνα με την επικρατούσα  αγγλο-αμερικάνικη φιλοσοφία  ό,τι αποφέρει κέρδος υπάρχει. Ό,τι δεν αποφέρει κέρδος δεν υπάρχει. Τα γεγονότα δεν είναι πραγματικά. Πραγματική είναι η ερμηνεία των γεγονότων. Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, η οποία να ισχύει παντού και πάντοτε (καθολικότητα), ούτε νόημα, ούτε πνευματικές αξίες!
      Ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας   Ρομαίν Ρολλάν, σε  άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Ευθύνη", καταδικάζει τη νοοτροπία αυτή των αγγλο-σαξώνων, οι οποίοι έχουν την αξίωση να ακολουθούν οι λαοί το δικό τους πρότυπο. Κατά τον Ρομαίν Ρολλάν οι αγγλο-σάξωνες  επιβάλλουν τη δική τους εκδοχή,  είτε με το καλό είτε με τη βία.  
      Η νοοτροπία αυτή κατά τον  Ρομαίν Ρολλάν θα προκαλέσει την εξέγερση όλου  κόσμου, εναντίον τους.  Οι λαοί θα αγωνιστούν για να υπερασπιστούν την ιδιοπροσωπία τους κι οι αγγλο-σάξωνες θα απομονωθούν από όλα τα έθνη. 
      Μέχρι στιγμής η πρόβλεψη του Ρομαίν Ρολλάν δεν επαληθεύτηκε, διότι το πρότυπο των αγγλο-σαξώνων τείνει να γίνει παγκόσμιο!  Εκεί όπου θα κριθεί η άποψη του Ρομαίν Ρολλάν είναι η Ελλάδα και η Ορθοδοξία. Η αγγλο-αμερικάνικη «φιλοσοφία» , παρόλο που έχει στην Ελλάδα τους ζηλωτές της (πρβλ. τα ιστορικά ψεύδη περί "συνωστισμού" στη Σμύρνη) συναντά την καθολική αντίσταση του Ελληνικού λαού!
      Η αντίσταση των Ελλήνων στον ξενόφερτο τρόπο ζωής και στο  ξένο προς την ιδιοσυγκρασία τους πρότυπο, παρουσιάζεται από τα φερέφωνα των ξένων , ως αδυναμία των Ελλήνων και όχι ως αγώνας για την υπεράσπιση της ιδιο-προσωπίας τους!
     Σε μια εποχή στην οποία η πολιτική, η παιδεία, το εμπόριο, η λεγόμενη άρχουσα τάξη του τόπου ωθεί τους Έλληνες να θεωρούν  τους μύθους, τις ψευδαισθήσεις ως πραγματικότητα, δεν  είναι υπερβολή να πούμε πως σήμερα όλοι είμαστε σχιζοφρενείς με την έννοια ότι δεν έχουμε τη δύναμη να διακρίνουμε το πραγματικό από το μη πραγματικό.
        Καθένας λοιπόν από εμάς έχει καθήκον να παλέψει με τον εαυτό του, με τις σκέψεις του, τις ψευδαισθήσεις του, με τους προσωπικούς του δαίμονες, ώστε με τον προσωπικό του αγώνα, να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο να αποκτήσει αυτό-κατανόηση ως σύνολο και όχι ως διαλυμένο κοπάδι.
         Η τραγωδία της ύφεσης και της ανεργίας των νέων στην πατρίδα μας θα καταλήξει εκεί όπου όλες οι τραγωδίες καταλήγουν, στην καταστροφή. Κανένας εκτός από εμάς τους ίδιους δεν μπορεί να κάνει τίποτε, για να θεραπευτούμε από την αδράνειά μας, από την αλλοτρίωση κι  από την σχιζοφρένεια.
       Η φιληδονία, η φιλοχρηματία κι η ματαιοδοξία είναι οι μεγαλύτεροι δαίμονες που πολεμούν τον καθένα από μας, και μόνο καθένας από μας μπορεί να αγωνιστεί για να διαλύσει τους μύθους και τις ψευδαισθήσεις που τους συντηρούν.

* Μόττο στο βιβλίο του Ρόμπερτ Γκρέηβς "Εγώ, ο Κλαύδιος", Εκδόσεις Κέδρος.
Σημείωση: Φιλοσοφία έλεγαν οι αρχαίοι την απλότητα και την ανιδιοτέλεια. Εκείνους που χρηματίζονταν   τους έλεγαν σοφιστές και τη φιλοσοφία τους, σοφιστεία.

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ῥίζα γὰρ πάντων τῶν κακῶν ἐστιν ἡ φιλαργυρία

"Η φιληδονία, η φιλοχρηματία κι η ματαιοδοξία είναι οι μεγαλύτεροι δαίμονες που πολεμούν τον καθένα από μας, και μόνο καθένας από μας μπορεί να αγωνιστεί για να διαλύσει τους μύθους και τις ψευδαισθήσεις που τους συντηρούν"

Πολύ καλί το άρθρο σας
κχ

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Αγαπητέ κ. Χριστοδουλίδη, χαίρετε
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Ρίζα πάντων των κακών η φιλαργυρία:

Η φιλαργυρία μας χωρίζει από τους άλλους. Το ίδιο η φιληδονία κι η ματαιοδοξία.

Άρα η αυτοαλλοτρίωση είναι αποτέλεσμα της δράσης των τριών μεγαλοδαιμόνων.

Ρώτησα κάποτε κάποιον πνευματικό, πως πολεμάμε αυτούς τους δαίμονες και μου είπε, με το Όνομα του Ιησού και με την νοερά προσευχή.

Η νοερά προσευχή εκτός από προσευχή είναι διαρκής αυτοπαρατήρηση και αυτοεξέταση στην πράξη.

Βλέπουμε πως ενεργούν οι δαίμονες και πώς μας ρίχνουν.

Μαθαίνουμε ότι δουλεύουν, όπως η παλιοαρρώστια που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του οργανισμού εναντίον του.

Το ίδιο κι οι δαίμονες χρησιμοποιούν τις δυνάμεις μας εναντίον μας.

Αν πάψουν να τους δίνουμε τροφή εξαντλούνται και δεν έχουν τη δύναμη να μας πολεμήσουν.

Πώς δεν τους δίνουμε τροφή;
Το μαθαίνουμε από την ίδια τη νοερά προσευχή.

Αν θέλουμε να μην πολεμούμαστε από τους δαίμονες και το σπουδαιότερο να μην μας ρίχνουν και αναγκαζόμαστε να αρχίζουμε από το πρώτο σκαλοπάτι, να μην τους δίνουμε τροφή.