17.8.12

Αδνάτισμα κι αυτογνωσία!


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Αν είσαι υπέρβαρος πρέπει να κάνεις ενδοσκόποηση, να εξετάσεις καλά τον εαυτό σου, για να βεβαιωθείς ότι θέλεις πραγματικά να αδυνατίσεις . Με άλλα λόγια πρέπει να βρεις τον εαυτό σου.Αλλιώς δεν θα αδυνατίσεις, γιατί δεν θέλεις να αδυνατίσεις, δεν θέλεις με όλη σου την καρδιά να κάνεις κάτι για να αδυνατίσεις, να βγεις απ΄ την παθητικότητα και την αδράνειά σου.

Η δυσκολία έγκειται στη νοοτροπία του  "έτοιμου" που επικρατεί τα τελευταία χρόνια παντού. Το "έτοιμο" μετέτρεψε το καθετί σε εμπόρευμα και δημιούργησε την πεποίθηση πως όλα αγοράζονται φτάνει να διαθέτεις χρήματα για να τα αγοράσεις. Χάθηκε η έννοια της χαράς της δημιουργίας. Να κάνεις κάτι με κέφι και με κόπο. Να το χαίρεσαι καθώς το δημιουργείς, είτε έργο είναι, είτε κάποια δημιουργική απασχόληση, όπως είναι η άσκηση.

Με αυτήν την νοοτροπία δεν είναι βέβαιο, αν εκείνος που προσπαθεί να χάσει το περιττό βάρος του , θέλει πράγματι να το χάσει.Για να αδυνατίσεις αν είσαι  υπέρβαρος πρέπει να απαλλαγείς από την εσφαλμένη αντίληψη ότι καθετί είναι εμπόρευμα.

Πρέπει κατά δεύτερο λόγο, να δεις τί παιχνίδι σου παίζει η βούλησή σου. Μπορεί η λογική σου να λέει πως πρέπει να χάσεις βάρος και να κάνει προσπάθειες να το επιτύχεις, αλλά για κάποιο λόγο η βούλησή σου να λέει άλλα. Η βούλησή σου μπορεί να μην το θέλει. Συνήθως δεν το θέλει η βούληση γιατί έχει κάποια κρυφή απολαβή.

Η απολαβή είναι ότι η βούληση δεν θέλει να μπει στον κόπο να κάνει κάτι για να χάσει βάρος. Θέλει το αδυνάτισμα έτοιμο, όπως είναι όλα τα πράγματα που μας περιτριγυρίζουν. Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που προσπαθεί να χάσει βάρος και δεν το κατορθώνει, έχει μια βούληση που λέει, καλύτερα με το παραπανίσιο βάρος και χωρίς να βγω απ΄ την αδράνειά μου, παρά αδυνάτισμα και κόπος και μόχθος.

Με τέτοια βούληση πρέπει να βρεις ένα άλλο δώρο, μια άλλη απολαβή για τη βούληση. Να της βρεις έναν άλλο θησαυρό. Όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί είναι κι η καρδιά σου. Που είναι ο θησαυρός της βούλησής σου; Για την ώρα ο θησαυρός σου είναι η αδράνεια (το έτοιμο) και γι΄ αυτό η προσπάθειά σου δεν έχει αποτέλεσμα, γιατί γίνεται χωρίς καρδιά!

Πρώτα βγάλε απ΄ το μυαλό σου ότι όλα είναι εμπορεύματα, ότι όλα αγοράζονται και το αδυνάτισμα επίσης. Έπειτα μάθε για τη χαρά της δημιουργίας. Με το όλα είναι εμπόρευμα γίναμε όλοι μεταπράτες, κανένας δεν είναι δημιουργός. Η βούληση θέλει τη χαρά της δημιουργίας. Βρες μια δημιουργική απασχόληση στο αδυνάτισμα κι η βούληση θα ακολουθήσει.

Η αδράνεια μένει με τις υπεκφυγές και σου παίζει παιχνίδια. Δεν ξέρεις τις αληθινές προθέσεις της. Άφησε τις υπεκφυγές και δες τα πράγματα όπως είναι. Άφησε τη φαντασία. Να πατάς γερά τα πόδια σου στην πραγματικότητα.

Τί είναι η αδράνεια άλλο από ανία και έλλειψη νοήματος; Πώς μπορείς να βρίσκεις χαρά στην έλλειψη νοήματος, αν δεν σε έχει ξεγελάσει η αδράνεια με την υποκρισία της και τα παιχνίδια της; Φύγε από την ανία του έτοιμου. Να χαίρεσαι να δημιουργείς κάτι. Δημιουργία είναι κι ο εαυτός σου.

Μην κοιμάστε. Σηκωθείτε και προσεύχεσθε για να μην σας νικήσει ο πειρασμός, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του, τη νύχτα της προδοσίας, στον κήπο της Γεσθημανή.

Ένας Καλύμνιος μάστορας στο καρνάγιο είπε, είμαι εξήντα πέντε ετών και ακόμα προσπαθώ να κάνω τα καϊκια πιο όμορφα γιατί τα αγαπώ! Βρες κάτι δημιουργικό με το αδυνάτισμα. ‘Εγώ π.χ. γράφω ημερολόγιο αδυνατίσματος. Μου αρέσει το γράψιμο περισσότερο κι απ΄ το αδυνάτισμα. Για την ώρα μένω σταθερός με το βάρος. Λες και διστάζει να φύγει. Με τη δύναμη του Θεού θα φύγει. Γιατί το πιο σπουδαίο είναι να μην είμαστε οκνηροί και κοιμισμένοι. Να ξυπνήσουμε και να προσευχόμαστε για να μη μας νικήσει ο πειρασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: