26.7.12

Το Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της Μ.Τετάρτης

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


          "Να ξέρουμε πόσο είμαστε εξαρτημένοι από  τη δίψα της αποκτήσεως και της κατοχής  υλικών αγαθών."

      Το Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της Μ.Τετάρτης θα μπορούσε να ονομαστεί "το Ευαγγέλιο του "να είσαι" αντί του "να έχεις"".
         
     Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ιερού ναού της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας , τα λόγια του Ιερού Ευαγγελίου, όπως ψάλλονται από τον Ιερέα, μπαίνουν βαθιά στην ψυχή μας και μας συγκλονίζουν.
     
     Ο Ιησούς βρίσκεται στην οικία του Σίμωνος του λεπρού, στη Βηθανία. Προσέρχεται σ΄ Αυτόν μια γυναίκα η οποία φέρει μαζί της μέσα σε αλαβάστρινο δοχείο μύρο βαρύτιμο, με το οποίο αλείφει την κεφαλήν του Ιησού. 
 
      Αλλά ας ακούσουμε τη διήγηση  του  Ευαγγελιστή Ματθαίου, με τα ίδια λόγια που γράφτηκε στην αρχή, χιλιάδες χρόνια πριν, κι όμως τόσο ζωντανή, ως να γράφτηκε σήμερα:
 
       "Του Ιησού γενομένου εν Βηθανία εν οικία Σίμωνος του λεπρού, προσήλθεν αυτώ γυνή αλάβαστρον μύρου έχουσα  βαρυτίμου, και κατέχεεν επί την κεφαλήν αυτού ανακειμένου. Ιδόντες οι μαθηταί αυτού ηγανάκτησαν λέγοντες. Εις τί η απώλεια αύτη; ηδύνατο γαρ τούτο το μύρον πραθήναι πολλού και δοθήναι πτωχοίς. Γνους δε ο Ιησούς είπεν αυτοίς. Τί κόπους παρέχεται τη γυναικί;  έργον γαρ καλόν ηργάσατο εις εμέ. Τους πτωχούς γαρ πάντοτε έχετε μεθ΄ εαυτών, εμέ δε ου πάντοτε έχετε.  Βαλούσα γαρ αύτη  το μύρον τούτο επί του σώματός μου, προς το ενταφιάσαι με εποίησεν. Αμήν λέγω υμίν, όπου εάν κηρυχθή το ευαγγέλιον τούτο εν όλω τω κόσμω, λαληθήσεται και ο εποίησεν αύτη  εις μνημόσυνον αυτής.  Τότε πορευθείς εις των δώδεκα, ο λεγόμενος Ιούδας Ισκαριώτης,  προς τους αρχιερείς είπεν. Τί θέλετέ μοι  δούναι καγώ παραδώσω αυτόν; Οι δε έστησαν αυτώ τριάκοντα αργύρια. Και από τότε εζήτει ευκαιρίαν ίνα αυτόν παραδώ."  
 
      Η στάση του Ιησού και της γυναίκας όσον αφορά το πολύτιμο μύρο διαφέρει  από τη στάση των μαθητών και του προδότη Ιούδα. Ο Ιησούς στο χυμένο μύρο βλέπει αυτό που είναι,  αγάπη και ευγνωμοσύνη  , ενώ οι μαθηταί κι ο Ιούδας βλέπουν αυτό που θέλουν να έχουν, χρήματα.

    Η στάση των μαθητών του Ιησού πρέπει να μας προβληματίσει. Να ξέρουμε πόσο είμαστε εξαρτημένοι από  τη δίψα της αποκτήσεως και της κατοχής  υλικών αγαθών.



   
 
 
 
 
 
 
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: