25.7.11

Αυτοκτονεί η γη; (Ημέραι εκδικήσεως....καιροί εθνών)

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Δεν πιστεύω ότι αυτοκτονεί η γη. Πιστεύω ότι το καλύτερο από μας δεν πεθαίνει.
Αν και κάθε μέρα που περνάει νιώθουμε πιο δύσκολα στην επαφή μας μαζί της. Σαν να μην είναι αυτή η μάνα γη που μας θρέφει. Ο τεχνικός πολιτισμός μας απέκοψε απ΄ τις ρίζες μας.

Πριν ένα χρόνο,σαν σήμερα, πέθανε η μητέρα μου. Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν άρρωστη στο κρεβάτι. Καθώς περνούσε ο καιρός έχανα ολοένα περισσότερο την επαφή μου μαζί της. Κάθε φορά που την έβλεπα να λιώνει από την αρρώστια ένιωθα ότι δεν ήταν αυτή η μητέρα μου, αυτή που τελικά μπήκε στον τάφο. Η μητέρα μου είναι αυτή με την οποία η ζωή μου δεν τελειώνει ποτέ.

Έτσι καταλαβαίνω τα αλληγορούμενα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην Επιστολή του προς τους Γαλάτας, εκεί που μιλάει για τις δυο διαθήκες, τη μια τη δούλη και την άλλη την ελεύθερη, που είναι η μητέρα όλων μας, η Άνω Ιερουσαλήμ.

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα οι προφήτες του Ισραήλ προφήτευαν για τον καιρό που η εξουσία και τα πλούτη της γης θα περιέλθουν σε άρρωστους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν αυτιά, αλλά δεν θα ακούνε, για να μην πλησιάσουν στον Κύριο για να τους θεραπεύσει και η καρδιά τους θα παχυνθεί για να μη νιώθουν συμπόνια. Ο άνθρωπος που δε νιώθει οίκτο δεν είναι άνθρωπος.

'Εχεις δει, ευγενικέ αναγνώστη, μια κοινότητα μηρμυγκιών να πεθαίνει; Μια κοινότητα μυρμηγκιών πεθαίνει όταν τα μέλη της δεν έχουν επαφή μεταξύ τους. Η απώλεια της επαφής των μελών μιας κοινότητας μυρμηγκιών μεταξύ τους είναι ο θάνατος της κοινότητας και των μελών της.

Έχουν χάσει οι άνθρωποι την επαφή μεταξύ τους; Στο δυτικό κόσμο θεωρούν την επικοινωνία μεταξύ τους ανειλικρινή (συμβατική) και την αγάπη ανέφικτη. Ο τρόπος αυτός της ζωής τείνει να γίνει πρότυπο σε όλη τη γη. Κινδυνεύει η γη να οδηγηθεί στην αυτοκτονία;

Τί εννοούμε αυτοκτονία της γης; Εννοούμε την ολοκληρωτική φυσική καταστροφή ή εννοούμε την πνευματική καταστροφή, δηλαδή την εξάλειψη του ανθρώπου ως πνευματική ύπαρξη; Αλλά μήπως η εξάλειψη του ανθρώπου ως πνευματική ύπαρξη δεν θα επιφέρει και την ολοκληρωτική φυσική καταστροφή; Μήπως δεν είναι τώρα στα χέρια άρρωστων ή νεκρών πνευματικά ανθρώπων τα μέσα της ολοκληρωτικής φυσικής καταστροφής της γης;

Δεν πιστεύω ότι η γη αυτοκτονεί. Το Ευαγγέλιο στην περιγραφή της καταστροφής της γης θέτει όρια, όσον αφορά την πνευματική καταστροφή των παιδιών της Άνω Ιερουσαλήμ. Αυτή θα συμβεί ώσπου να εκπληρωθούν οι καιροί των εθνών:

Ο Ιησούς όταν ρωτήθηκε για τους πολύτιμους λίθους που κοσμούσαν το ιερό του ναού, είπε: " Ταύτα α θεωρείτε, ελεύσονται ημέραι εν αις ουκ αφεθήσεται λίθος επί λίθω ος ου καταλυθήσεται." (Αυτά που βλέπετε όλα θα γκρεμιστούν.θά ΄ρθουν μέρες που δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα). Τί σημαίνουν άραγε αυτά τα λόγια;

Μια απάντηση δίδουν τα λόγια αυτά του Αποστόλου Παύλου στην
Β΄ Επιστολή του προς τους Κορινθίους: "Αδελφοί, το στόμα ημών ανέωγε προς υμάς, Κορίνθιοι, η καρδία ημών πεπλάτυνται. ου στενοχωρείσθε εν ημίν, στενοχωρείσθε δε εν τοις σπλάχνοις υμών. την δε αυτήν αντιμισθίαν, ως τέκνοις λεγω, πλάτύνθητε και υμείς. Μή γίνεσθε ετεροζυγούντες απίστοις. τίς γαρ μετοχήυ δικαιοσύνη και ανομία; Τίς δε κοινωνία φωτός προς σκότος; Τίς δε συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαλ; Ή τίς μερίς πιστώ μετά απίστου; Τίς δε συγκατάθεσις ναώ Θεού μετά ειδώλων; Υμείς γαρ ναός θεού εστέ ζώντος, καθώς είπεν ο Θεός."

( Σας μιλήσαμε με ειλικρίνεια, Κορίνθιοι, Σας ανοίξαμε διάπλατα την καρδιά μας. Δε σας κλείσαμε την καρδιά μας. εσείς κλείσατε τη δική σας. Σας μιλάω σαν παιδιά μου. Κάντε κι εσείς το ίδιο με εμάς. Ανοίξατε κι εείς διάπλατα τις καρδιές σας. Μην κάνετε αταίριαστους δεσμούς με απίστους. Γιατί ποια σχέση μπορεί να έχει η δικαιοσύνη με την ανομία; Τί κοινό υπάρχει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι; Ποια συμφωνία μπορεί να γίνει ανάμεσα στο Χριστό και στο διάβολο; ή τί έχει να μοιράσει ο πιστός με τον άπιστο; Μπορεί να υπάρχουν στον ίδιο τόπο ο ναός του Θεού και ο ναός των ειδώλων; Εσείς είστε ναός του αληθινού Θεού,καθώς είπεν ο Θεός."



Για μένα το νόημα των λόγων αυτών είναι ότι το καλύτερο από μας δεν πεθαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: