5.7.11

Η Ορθοδοξία είναι θεραπεία

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Η Ορθοδοξία είναι θεραπεία. Για την Ορθοδοξία η δίψα για εξουσία και για πλούτο είναι αρρώστια. Η Εκκλησία πρέπει να θεραπεύει. Η διδαχή της έχει εξουσία. "Τίς η διδαχή η καινή αύτη, ότι κατ΄εξουσίαν και τοις πνεύμασιν τοις ακαθάρτοις επιτάσσει και υπακούουσιν.." (Ποια είναι η καινούρια αυτή διδασκαλία; Με εξουσία διατάζει ακόμα και τα δαιμονικά πνεύματα και την υπακούνε.)

Ο Απόστολος Παύλος ορίζει τις προϋποθέσεις της άσκησης της εξουσίας της Εκκλησίας."Μή γίνεσθε ετεροζυγούντες απίστοις. τίς γαρ μετοχή δικαιοσύνη και ανομία;" (Μην κάνετε αταίριαστους δεσμούς με απίστους. Ποια σχέση μπορεί να έχει η δικαιοσύνη με την ανομία;)

Πόσο δύσκολη είναι η ειρήνη σ΄ ένα κόσμο αντιθέτων. Η Αγία Γραφή λέει, "με αυτούς που μισούσαν την ειρήνην ήμουν ειρηνικός". Ο κόσμος σήμερα μοιάζει να διαλύεται. Ο εξωτερικός κόσμος εκφράζει τον εσωτερικό κόσμο του κάθε ανθρώπου. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι διαλυμένος. Δεν έχει αρμονία μέσα του.

Ο Κύριος μας έδωσε τη δική Του ειρήνη. Όχι όπως ο κόσμος δίνει την ειρήνη.
Η ειρήνη του Ιησού είναι ενιαία τόσο των διωκομένων όσο και των διωκτών.Πώς γίνεται αυτό;

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα βγήκε απ΄ τη φυλακή όπου πέρασε όλη του τη ζωή είπε ότι η ελευθερία είναι ενιαία. Όπως αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση των μαύρων αδελφών του πρέπει να αγωνιστούν και για την απελευθέρωση των διωκτών τους από την κακία τους.

Όποιος ακολουθεί τον Ιησού ζει όπως ο Ιησούς, εγκαταλείπει την επιθυμία που προκαλεί την εξέγερση του άλλου. Αυτό σημαίνουν τα λόγια Του, "μη επιθυμείτε καθόλου".

Κάθε προσευχή γίνεται για όλο τον άνθρωπο ως σύνολο, ακόμα και γι΄ αυτόν που είναι υποταγμένος στο νόμο της αμαρτίας, για να ελευθερωθεί από αυτήν. Το ίδιο προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους δικαίους και αδίκους.

Ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν. Ο Κύριος είπε ότι ήρθε να σώσει τους αμαρτωλούς. Δεν έχουν ανάγκη γιατρού οι υγιείς αλλά οι άρρωστοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: