18.5.11

Ενθυμήσεις


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου




«Και ιδών ο Ιησούς τας ενθυμήσεις αυτών είπεν: ίνα τί υμείς ενθυμείσθε πονηρά εν ταις καρδίαις υμών;» (Ματθ. Θ, 1-8)

Ο Θεός εξετάζει «καρδίας και νεφρούς». Γνωρίζει τις ενθυμήσεις που έχει ο άνθρωπος στην καρδιά του. Τί ενθυμήσεις έχουμε στην καρδιά μας; Πού μας ωθεί το κράτος, το εμπόριο, η προπαγάνδα αυτών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου; Καλλιεργεί τη μνήμη του Θεού, τη μνήμη ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ότι το πρότυπό του είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς ή μας υποβάλλει τη λήθη του Θεού;

Στον Προφήτη Ζαχαρία ο λόγος του Θεού αναφέρεται στις ενθυμήσεις που αγαπάει ο Θεός: «Θαρσείτε (μη φοβάστε). Ούτοι οι λόγοι, ους ποιήσητε. Λαλείτε αλήθειαν έκαστος προς τον πλησίον αυτού και κρίμα ειρηνικόν κρίνατε εν ταις πύλαις υμών . Και έκαστος την κακίαν του πλησίον μη λογίζεσθε εν ταις καρδίαις υμών.»

Την Κυριακή πήγα στον Πυργετό και εκκλησιάστηκα στο ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που κάποιος ανήγειρε για να κρατήσει στη μνήμη το γεγονός ότι από εκεί πέρασε ο Άγιος. Εκεί ο πιστός αυτός ανήγειρε ναόν προς δόξαν του Θεού.

Είναι τόσο σημαντικό να διατηρούμε στη μνήμη μας τα αξιομνημόνευτα γεγονότα; Να ανεγείρουμε μνημεία για να μας θυμίζουν ποιοι είμαστε και το σπουδαιότερο ότι είμαστε παιδιά του Θεού;

Αξίζει να ξέρει ο άνθρωπος ποιος είναι, ότι είναι εικόνα του θεού ή δεν αξίζει; Υπάρχουν άνθρωποι που ούτε τον άνθρωπο ντρέπονται ούτε το Θεό φοβούνται! Ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες της μνήμης και ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες της λήθης του Θεού; Ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες της μνήμης ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και πρότυπό του είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς, και ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες της λήθης ότι πρότυπο του ανθρώπου είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς;

Οι πρακτικές συνέπειες της μνήμης του Θεού είναι ο σεβασμός του ανθρώπου και των ελευθεριών του ασχέτως φυλής, φύλου, ηλικίας, μορφώσεως, περιουσιακής του κατάστασης κλπ, είναι ο σεβασμός του ανθρώπου και της ζωής του. Οι πρακτικές συνέπειες της λήθης του Θεού είναι η θηριωδία των ολοκληρωτικών καθεστώτων, όταν την εξουσία καταλαμβάνουν άτομα, που ούτε τον άνθρωπο ντρέπονται ούτε το Θεού φοβούνται και η ανθρώπινη ζωή λογίζεται λιγότερο από το τίποτε.

Επειδή αγαπάμε το σεβασμό του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής διατηρούμε στη μνήμη την εικόνα του Θεού και θυμούμαστε το όνομά Του πιο συχνά από ότι τραβούμε την αναπνοή μας. Επειδή αγαπάμε το Θεό δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν πιστοί οι οποίοι θα ανεγείρουν μνημεία για να παραδίδουμε στους μεταγενεστέρους την αλήθεια που μας αποκάλυψε ο Ιησούς στο Ευαγγέλιό Του. Η ζωή μας θέλουμε να είναι μια έμπρακτη δοξολογία του Θεού.

Το πρότυπο του ανθρώπου είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Αν δεν έχουμε στην καρδιά μας το Θεάνθρωπο Ιησού η θέση Του δεν θα μείνει κενή. Τη θέση του Θεανθρώπου στην καρδιά μας, θα την καταλάβει ο υπάνθρωπος.

Οι άγιοι θυμούνται τα λόγια του Κυρίου ότι βρίσκεται ανάμεσα στους φτωχούς και στα θύματα αυτού του κόσμου. Ντρέπονται και φοβούνται το Θεό να ζουν πλούσια ενώ υπάρχουν φτωχοί που στερούνται ακόμα και τα αναγκαία. Οι τιμές και οι διακρίσεις και τα αξιώματα είναι ντροπή. Όταν πήγαν στον Αλέξανδρο νερό να πιει, ρώτησε αν ήπιαν όλοι οι πολεμιστές του. Όταν του είπαν ότι δεν ήπιαν, ούτε αυτός ήπιε!

Τι ενθυμήματα έχουμε στην καρδιά μας; Ο Θεός εξετάζει τα βάθη της καρδιάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: