7.5.11

Το ¨Αγιον Όρος, Ναυαρχίδα της Ορθοδοξίας. Η Ιεραρχία "μακρόθεν έστησεν"!


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Το Άγιον Όρος είναι η ναυαρχίδα της Ορθοδοξίας. Η Ιεραρχία, δυστυχώς,"μακρόθεν έστησεν." Η Ορθοδοξία είναι η μόνη ενωτική δύναμη του Ελληνικού Λαού μαζί με την Ελληνική Γλώσσα. Μπροστά σ΄ αυτή τη δύναμη ίσταται το Άγιον Όρος, ως ναυαρχίδα της Ορθοδοξίας!
Η Ιεραρχία με τις διαιρέσεις της και με τη φιλία της με τον Καίσαρα "μακρόθεν έστησεν". "Οι φίλοι μου και οι πλησίον μακρόθεν έστησαν" .Διαιρεμένη ούσα, αδυνατεί να εκφράσει την ενότητα του λαού του Θεού.

Η ατολμία και η διστακτικότητα της Ιεραρχίας βλάπτει το λαό του Θεού περισσότερο από ό,τι τον βλάπτουν οι ίδιοι οι εχθροί του. Δεν είναι η δύναμη της εξουσίας μεγάλη κι ας έχει συγκεντρώσει γύρω της όλα τα φιλόδοξα άτομα. Ούτε ο λαός είναι μικρός, αδύνατος και διηρημένος. Τον έβαλαν στη θέση αυτή οι εχθροί του και όσοι συμμάχησαν και εξακολουθούν να συμμαχούν μαζί τους. Οι σύμμαχοί τους είναι εκτεθειμένοι στην αρρώστια και στη διάλυση που προκαλεί η ενοχή και η απώθηση. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε υπέρ αυτών.

Ο Εχθρός προσφέρει άθελά του υπηρεσία στο λαό του Θεού. Καλλιεργεί την ενότητα και βοηθάει τον κόσμο να δει πώς εποικοδομεί. "Θεμέλιον γαρ άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος έστιν Ιησούς Χριστός." (Κορινθ. Α΄,3.10).



Δεν υπάρχουν σχόλια: