12.12.10

ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Το ωραίο μας ενώνει.Οι Έλληνες είμαστε ο λαός με τη μεγαλύτερη αισθητική καλλιέργεια από όλους τους λαούς. Η χώρας μας εκτός από τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της είναι κατάσπαρτη από τα έργα που δείχνουν την καλαισθησία μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Αυτό που προέχει σε μας δεν είναι ούτε η υλική δύναμη, ούτε η χρησιμότητα, είναι η αίσθηση του ωραίου. Η αίσθηση του ωραίου εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Τίποτε δεν μας έλκει όσο το ωραίο. Δεν μας έλκει ούτε το χρήσιμο, ούτε το ωφέλιμο, ούτε η υλική δύναμη, όπως τους άλλους λαούς.

Είμαστε οι Έλληνες διατεθειμένοι να υποστούμε θυσίες, να υποχωρήσουμε, να κάνουμε υπομονή σε πολλά πράγματα.Έχουμε υποστεί πολλά στη μακραίωνα ιστορία μας. Έχουμε πικρή εμπειρία. Ο πόνος έχει μαλακώσει την ψυχή μας.

Είμαστε σαν το ατσάλι που λυγίζει, αλλά δεν σπάει. Υποχωρούμε και υποχωρήσαμε σε πολλά χάριν της ειρήνης. Σε ένα μόνο δεν κάνουμε πίσω. Σ΄ αυτό που δεν είναι ωραίο. Και δεν είναι ωραίο ότι προσβάλει την τιμή, την αξιοπρέπεια, τις ελευθερίες μας.

Έχουμε εμπειρία αιώνων για το ωραίο στην ελευθερία, στην τιμή, στην αξιοπρέπεια. Πρέπει να ξέρουν αυτοί που πληγώνουν την ευαισθησία μας ότι αυτό δεν το δεχόμαστε.Το ωραίο μας ενώνει. Χρόνο με το χρόνο σφυρηλατείται η ενότητά μας.

Δεν είναι ωραίο, που ο εχθρός προσβάλλει την τιμή, την αξιοπρέπεια,τις ελευθερίες μας Είναι πια γενική συνείδηση ότι ο εχθρός υπονομεύει τις πνευματικές αξίες. Δεν είναι ωραίο που μας γεμίζουν με ψευδαισθήσεις, προκαταλήψεις αυταπάτες και μύθους.

Η αποχή μας έχει αυτή ακριβώς την έννοια. Ότι ενωνόμαστε πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις, προτιμήσεις, δεσμεύσεις με πολιτικά κόμματα και πολιτικούς. Η αποχή ολοένα μεγαλώνει και η ενότητα και η αποφασιστικότητα επίσης. Το ωραίο ατσαλώνει τη θέλησή μας να αγωνιστούμε και να φυλάξουμε την ψυχή μας.

Δεν είναι ωραίο το φακέλωμα και δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μας μεταχειρίζονται ως δούλους στη χώρα μας.

Ο άνθρωπος κλήθηκε απ΄ το Θεό να ζει με τιμή και με ελευθερία. Δεν θα ξεχάσουμε το καθήκον μας αυτό και δεν θα δεχθούμε τους φακέλους που μας εξομοιώνουν με τα ζώα, που τα σημαδεύουν με αριθμούς.

1 σχόλιο:

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ


Κυριάκο γεια σου,

Σου στέλνω αυτό το κείμενο για την επαλήθευση.
Πιστεύω ότι όλες τις αληθινές ενώσεις τις κάνει το ωραίο.
Πάρε παράδειγμα από την ένωση του άντρα με τη γυναίκα
και από την ένωση της ψυχής με τον Κύριο, όπως την
περιγράφει το ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ
Άρα καλώς υποστηρίζω ότι τις αληθινές ενώσεις τις κάνει
το ωραίο. Δεν το λέω εγώ αυτό. Το διάβασα στο
Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.
Ότι οι Έλληνες δεν πολυεκτιμάμε άλλα πράγματα
π.χ. την ωφελιμότητα, τη χρησιμότητα όπως άλλοι
λαοί. Είμαστε γενναιόδωροι , κερνάμε ακόμα και τους
ξένους. Στην Κρήτη μόλις μπεις στον καφενέ κάποιος
θα φωνάξει "κέρνα μια τσικουδιά". Κι όταν φύγεις
θα πληρώσεις μόνο αυτά που κέρασες, γιατί ό,τι
πήρες είναι κερασμένο.

Έπειτα το γεγονός ότι στη γλώσσα μας , στη καθημερινή
ζωή μας, τα όριά μας είναι το ωραίο. Δεχόμαστε πολλά,
υποχωρούμε σε πολλά, αλλά στο ωραίο δεν υποχωρούμε.
Άυτό δεν είναι ωραίο, σημαίνει ότι δεν το δεχόμαστε
με κανένα τρόπο.

Τα δέοντα στη Βασιλική.
Η Επαλήθευσή σου έχει ωραίο χρώμα, σε υποβάλλει
κατάνυξη και θρησκευτικότητα.

Με φιλία
Μόσχος