2.12.10

η έννοια της αληθινής μη βίας στην πράξη

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


Την εποχή του Φωκίωνος κάποιοι ήθελαν τον πόλεμο. Οι ίδιοι δεν επρόκειτο να στρατευθούν λόγω ηλικίας. Ο Φωκίων που δεν ήθελε τον πόλεμο πρότεινε να αυξηθεί το όριο στράτευσης στα 65 χρόνια, ώστε να περιλαμβάνει και τους φιλοπόλεμους πολιτικούς. Ύστερα από αυτήν την πρόταση οι φωνές υπέρ του πολέμου εσίγησαν.

Όποιος θέλει τη βία ας την υποστεί πρώτα ο ίδιος και κατόπιν να την προτείνει και στους άλλους. Ξεχάσαμε τι έγινε στον ανταρτοπόλεμο. Κάποιοι ξεσήκωσαν τους νέους κυρίως χωρικούς και τους έβγαλαν αντάρτες στα βουνά. Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί από αυτούς που τους ξεσήκωσαν πλούτισαν.

Και μια που αναφέραμε το γενναίο Φωκίωνα, ας πούμε ποιο ήταν το τέλος του. Είχε προσφέρει στους Αθηναίους εκατό νίκες.Όταν έγινε ογδόντα χρονών τον κάλεσαν οι Αθηναίοι να αναλάβει την αρχηγία του στρατού. Ο Φωκίων συνήψε συνθήκε ειρήνης με τον Αλέξανδρο, την οποία ο Αλέξανδρος δεν την τήρησε και οι _Αθηναίοι νικήθηκαν. Οι Αθηναίοι αντί ευγνωμοσύνης καταδίκασαν τον Φωκίωνα σε θάνατο και του έδωσαν να πιει το κώνειο, αν και ήταν γέρος ογδόντα χρονών.
Και το μεγαλείο του Φωκίωνα: Η υποθήκη στα παιδιά του:
" ΜΗ ΜΝΗΣΙΚΑΚΕΙΝ ΑΘΗΝΑΙΟΙΣ".
Αυτή είναι η έννοια της αληθινής μη βίας στην πράξη!

Πηγή:Ρεσάλτο


______________________________________________________
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aπιστευτο! χριστιανικη ψυχη προ Χριστου.που να ειχε γνωρισει ο Φωκιων τον Χριστο μας!τελικα,ισως στους αρχαιους λειτουργουσε η συνειδηση και οσοι την ακολουθουσαν να ειχαν τα παραπανω αποτελεσματα.