2.12.10

Νύχτα πιο φωτεινή από μέρα

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Ο κόσμος κουράστηκε με την τρομοκρατία. Είναι καιρός όπως σε κάθε τυραννία, να ανθίσει το γέλιο. "Ανθίστε, παλαβώστε, τρελαθείτε" γράφει κάποιος ποιητής στους συμπολίτες του, όταν όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά στη χώρα του.
"Ανθίστε σαν τα λουλούδια που σκίζουν τους βράχους."

Ο άνθρωπος μπορεί να γελάει ακόμα και με το διάβολο. Αυτό λέει η παροιμία, ακόμα κι ο διάβολος δεν μπορεί να κάνει τίποτα σ΄ αυτόν που γελάει μαζί του. Οι
Πέρσες για να κάμψουν το ηθικό των Ελλήνων με το μέγεθος του στρατού των , τους φοβέρισαν ότι τα βέλη τους θα σκεπάσουν τον ήλιο. "Ωραία", απάντησαν οι Έλληνες, "θα πολεμήσουμε υπό σκιάν".

Τί θα πει "Νύχτα πιο φωτεινή από μέρα;"

"Νύχτα πιο φωτεινή από μέρα" σημαίνει ότι στην αδυσώπητη σκληρότητα που μας αποθαρρύνει συμβαδίζει ο Ιησούς και καθιστά έγκυρες ελπίδες. Στην αποθάρρυνση συμβαδίζει ο Ιησούς, όπως με τους μαθητές Του προς Εμμαούς.



_________________________________________________________
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
(Κύριος ποιμαίνει με και εις ουδέν με υστερήσει)

"Τω καιρώ εκείνω, παραλαμβάνει ο Ιησούς τους δώδεκα μαθητάς αυτού και ήρξατο αυτοίς λέγειν τα μέλλοντα αυτώ συμβαίνειν, ότι iδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα και ο υιός του ανθρώπου παραδοθήσεται τοις αρχιερεύσι και τοις γραμματεύσι, και κατακρινούσιν αυτόν θανάτω και παραδώσουσιν αυτόν τοις έθνεσι, και εμπαίξουσιν αυτώ και μαστιγώσουσιν αυτόν και και εμπτύσουσιν αυτώ και αποκτενούσιν αυτόν, και τη τρίτη ημέρα αναστήσεται. Και προσπορεύονται αυτώ Ιάκωβος και Ιωάννης, υιοί Ζεβεδαίου λέγοντες. Διδάσκαλε, θέλομεν ίνα ο εάν αιτήσωμεν ποιήσης ημίν. Ο δε είπεν αυτοίς. Τί θέλετε ποιήσαι με υμίν; Οι δε είπον αυτώ. Δος ημίν ίνα εις εκ δεξιών σου και εις εξ ευωνύμων σου καθίσωμεν εν τη δόξη σου." (Μάρκ.i,32 επ.)
2.12.2010


________________________
Προσωπική κατανόηση:

Δεν είναι καιρός για ματαιότητες και μανίες ψευδείς. Να αναζητάς το πολυτιμότερο, που είναι η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: