23.8.08

Αναμνήσεις και συναντήσεις

Αναμνήσεις και συναντήσεις
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

«Memories are made of these»
(τραγούδι του Πέρι Κόμο)

Είναι οι συναντήσεις μας το υλικό των αναμνήσεων; Ό,τι μένει είναι αυτό που συναντήσαμε κάποτε στη ζωή μας; Αν είναι αυτό αλήθεια, κάποιες συναντήσεις έχουν τόσο μεγάλη δύναμη, ώστε μπορούν να μας μεταμορφώσουν και να μας κάνουν εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους από εκείνους που είμαστε πριν.

Το πιο μεγάλο, το πιο υπέροχο παράδειγμα της μεταμορφωτικής δύναμης της συνάντησης , είναι το παράδειγμα της συνάντησης μιας κοινής γυναίκας, της Σαμαρείτιδος, με τον Ιησού. Η συνάντησή της με τον Κύριο δεν έμεινε στη μνήμη της σαν μια απλή ανάμνηση, γιατί την έκανε καινούριο άνθρωπο. Μετά τη συνάντηση αυτή έπαψε να είναι η κοινή γυναίκα με τους πολλούς άντρες κι έγινε μια αγία!

Ένα άλλο επίσης μεγάλο προνόμιο αυτής της γυναίκας, η οποία δεν ονομάστηκε χωρίς λόγο Φωτεινή, είναι ότι η γυναίκα αυτή είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο ο Κύριος αποκαλύπτει ότι είναι Θεός και της μεταδίδει το φως της γνώσεως, που σώζει τον άνθρωπο, αφού αυτό είναι η σωτηρία: να γνωρίζει ο άνθρωπος τον αληθινό Θεό και Αυτόν που απέστειλε Ιησούν Χριστόν. Αυτή είναι γράφει το Ευαγγέλιο η αιώνια ζωή, η γνώση ότι ο Ιησούς είναι Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: