2.8.08

Μ.Λ.Λαγκουβάρδος, Πόθεν έσχες στην Ελλάδα

«Πόθεν έσχες» στην Ελλάδα;
Μ.Ε.Λαγκουβάρδος

Το «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς στην Ελλάδα , όχι με την έννοια της πηγής των εισοδημάτων των πολιτικών , αλλά με την έννοια απλώς της δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο, που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αυτό που ενδιαφέρει, πού βρήκαν τα χρήματα οι πολιτικοί (ακόμα κι εκείνοι που δεν άσκησαν κανένα επάγγελμα στη ζωή τους) για να αγοράσουν οτιδήποτε κατέχουν, δεν αναγράφεται πουθενά στη δήλωση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών στην Ελλάδα.
Ποιον ενδιαφέρει εκτός απ΄ τους περιέργους πόσα ακίνητα έχει ο ένας και πόσα ο άλλος πολιτικός; Και για ποιο λόγο παρουσιάζονται οι σχετικές δηλώσεις, σαν να ενδιέφεραν τους πολίτες; Όλος ο κόσμος έχει κάποια περιουσιακά στοιχεία, άλλος περισσότερα κι άλλος λιγότερα. Γιατί ενδιαφέρει να ξέρουμε πόσα έχουν οι πολιτικοί; Αν η γνώση μας αυτή δεν προσφέρεται σε κάποιου άλλου είδους εκτίμηση, ηθικής ή νομικής φύσεως;
Αυτό είναι το «πόθεν έσχες», στην Ελλάδα; Μια ερώτηση για την ποιότητα και το ήθος μετατρέπεται πονηρά σε ερώτηση ποσότητας, ανεπίδεκτη άλλης εκτιμήσεως πέραν της λογιστικής! Τι σημασία έχει να ξέρει κανείς την περιουσία των πολιτικών; Για τίνος είδους εκτίμηση προσφέρεται η δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών; Δεν είναι ηθικό και τίμιο να κατέχει κανείς περισσότερα ή λιγότερα περιουσιακά στοιχεία; Κι ο τελευταίος εισαγγελέας του μικρότερου πρωτοδικείου της χώρας ,θα τοποθετούσε στο αρχείο οποιαδήποτε μηνυτήρια αναφορά, ως ανεπίδεκτη δικαστικής εκτιμήσεως. Σε κάποιο αρχείο τοποθετούνται και οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» των πολιτικών στην Ελλάδα και κανένας δεν ενδιαφέρεται ούτε για το τι σημαίνουν τα λόγια «πόθεν έσχες».
Γιατί οι πολιτικοί στην Ελλάδα στην ερώτηση «από πού έχεις» κάνουν σαν να μην ξέρουν Ελληνικά, και απαντούν άλλα αντ’ άλλων; Σαν να μην είναι η γλώσσα των Ελλήνων τα Ελληνικά και είναι όπως πρότεινε κάποια κυρία βουλευτίνα εθνική τους γλώσσα τα Αγγλικά!
Το σπουδαιότερο της έρευνας του «πόθεν έσχες» , αυτό που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο, το πως απέκτησαν τα κτήματά τους αυτοί που διαχειρίζονται τα εθνικά εισοδήματα δεν ερευνάται καν , σαν να μην ενδιαφέρει κανέναν. Έτσι όμως το «πόθεν έσχες» μοιάζει με σκορδαλιά χωρίς σκόρδο!
Ενώ λοιπόν αυτή είναι η φιλοσοφία του «πόθεν έσχες» στους πολιτικούς , στον ιδιώτη το «πόθεν έσχες» εφαρμόζεται με περισσότερη ειλικρίνεια. Όταν π.χ. ένας ιδιώτης κάνει μια αγορά εκατό εκατομμυρίων. Η εφορία τον ρωτάει πού τα βρήκε τα χρήματα. Αν δεν καλύπτεται από τα έσοδά του, του ζητά να πληρώσει το φόρο εισοδήματος για τη διαφορά, διότι είχε έσοδα τα οποία δεν δήλωνε. Αν δήλωσε π.χ. εισόδημα που καλύπτει μόνο τα πενήντα εκατομμύρια της αγοράς του, η Εφορία του ζητά να πληρώσει το φόρο που αναλογεί στα πενήντα εκατομμύρια, που δεν είχε δηλώσει.
Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις διαφορές των πολιτικών, γιατί τόσον οι πολιτικοί όσο και τα πολιτικά κόμματα πιστεύουν ότι η μόνη πραγματικότητα που αξίζει είναι οι ιδέες τους. Έτσι προσπαθούν να προσαρμόσουν τη ζωή στις ιδέες τους, με αποτέλεσμα να ενδιαφέρονται περισσότερα για το πώς θα εκλεγούν ξανά οι ίδιοι και το κόμμα τους και λιγότερο για την ευτυχία των πολιτών.
Στη χώρα όπου οι άρχοντες δεν αγαπούν τους πολίτες, οι πολίτες δυστυχούν, λέει ο Κομφούκιος. Κανένας πολίτης σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο αφελής να πιστεύει ότι οι άρχοντες αγαπούν τους πολίτες. Τώρα δεν αγαπούν ούτε τον εαυτό τους. Απόδειξη ότι εδώ και χρόνια ένα εργοστάσιο κεραμοποιίας στη Λάρισα μας σκοτώνει καθημερινά με την απαγορευμένη (καρκινογόνο) καύσιμο ύλη (πετ κοκ) ,(κάποιο κατάλοιπο του μαζούτ) που χρησιμοποιεί κι οι βουλευτές εφησυχάζουν , παρόλο που τον ίδιο αέρα αναπνέουν κι οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Φωτεινή εξαίρεση ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας κ. Τσιόγκας !

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: