18.6.08

Περί Θεού

Περί Θεού
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

«Αν αληθινά προσεύχεσαι, θεολόγος είσαι»
Άγιος Νείλος

Προχθές ήταν του Αγίου Πνεύματος. Αν και ήμουν ο μοναδικός ψάλτης στον Άγιο Αθανάσιο στα Δέντρα Τυρνάβου, ο παπα-Νικόλας μου ζήτησε να πω δυο λόγια στο εκκλησίασμα μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου. Το εκκλησίασμα αποτελούνταν από απλούς αγρότες και αγρότισσες. Ανάμεσά τους υπήρχαν λίγοι νέοι και μερικά μικρά παιδιά.
Ό,τι πρέπει για να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να τους μιλάς γενικά και αόριστα, γιατί ευτυχώς διατηρούν μέσα στην ψυχή τους την αγάπη τους για το μοναδικό και το συγκεκριμένο. Αυτό που διαφεύγει από όλους εκείνους που έλαβαν ανώτατη μόρφωση, με εξαίρεση τους καλλιτέχνες κι αυτούς που έχουν καλλιτεχνική ψυχή.
Τους μίλησα για το Άγιο Πνεύμα. Ότι δεν μπορούμε να το περιγράψουμε.
(Μήπως μπορούμε να περιγράψουμε τι είναι ο άνθρωπος ή τι είναι η ζωή;) Κι αφού δεν μπορούμε να περιγράψουμε την θεϊκή φύση, ούτε και την ανθρώπινη, περιοριζόμαστε στις ενέργειες του Θεού. Ξέρουμε ποιες είναι οι ενέργειες του Θεού. Τις νιώθουμε μέσα στην ψυχή μας, ως δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά.
Όταν έχουμε μέσα στην ψυχή μας τη χάρη του Αγίου Πνεύματος είμαστε ήσυχοι και ειρηνικοί κι όλοι οι άνθρωποι γύρω μας το νιώθουν και μετέχουν κι εκείνοι στη δική μας ειρήνη και ησυχία. Είναι καλά να βρίσκεσαι κοντά σε ειρηνικούς ανθρώπους και ειρηνικά πλάσματα.
Δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτε αν προσπαθεί να πλησιάσει το Θεό με λογικά επιχειρήματα και λογικούς συλλογισμούς, όπως δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα αν προσπαθεί να βάλει στη ζυγαριά και να μετρήσει την αγάπη, την καλοσύνη, την ευγένεια, όλες τις αρετές και όλο τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Πολλοί επειδή αυτά τα πράγματα δεν μετριούνται και δεν ζυγίζονται ούτε μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο για επιστημονικά πειράματα, πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν.
Αντί λοιπόν να παρακολουθεί κανείς ομιλίες ή να σπουδάζει φιλοσοφικές θεωρίες περί Θεού, ας επιδιώκει να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους ήσυχους και ειρηνικούς και θα νιώσει μέσα του να αναγεννιέται και να γίνεται ένας καινούριος άνθρωπος, ένας πιστός χριστιανός. Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Ιησού: «Πράος είναι και ταπεινός. Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς».
Έλαβα αυτό το γράμμα:«Αγαπητέ κ.Λαγκουβάρδε. Καταρχήν να ζητήσω
συγνώμη για την ενόχληση. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι και εγώ ένας αναγνώστης των δοκιμίων που γράφετε. Έχει περάσει καιρός από την στιγμή που έπαψα να ασχολούμαι με τα προβλήματα της κοινωνίας και άρχισα να βλέπω τα δικά μου, και φυσικά των κοντινών προς εμένα ανθρώπων, εν αντιθέσει με εσάς που στην εμβέλεια του ενδιαφέροντος αγγίζετε τον κάθε έναν άνθρωπο, που ζει μέσα στην μικρή πόλη που λέγετε ανθρωπότητα.
Στα κείμενά σας βλέπω 3 κακούς οιωνούς που με σκιάζουν σαν αλήθειες πάνω από το κεφάλι μου. Πρώτη και σημαντικότερη αλήθεια είναι η έλλειψη θεού, που ίσως είναι η κατάρα για έναν άθρησκο σαν εμένα. Αυτό μάλιστα όφειλα να το αναφέρω εξαρχής... για να γνωρίζετε ότι αυτή την στιγμή σας μιλάει ένας άθρησκος. Αυτή η έλλειψη πίστης μου μοιάζει σαν κενό στο μυαλό μου... σαν άβυσσος που καταπίνει ένα- ένα τα κομμάτια του μυαλού μου, μέρα με την μέρα.
Δεύτερη αλήθεια είναι το γεγονός ότι δυσκολεύομαι να διαβάσω τα γραπτά σας που μου φαντάζουν ως πράγματα υψηλότερης κατανόησης από της δικής μου, και μου καίνε το μυαλό στην ανάγνωση.
Τρίτη αλήθεια είναι η ικανότητα σας να ξεψαχνίζετε τις αλήθειες, τα δεδομένα, και τα γεγονότα με μια αξιοπρόσεκτη ευκολία... ο τρόπος που χωρίς κούραση σέβεστε την παραμικρή λεπτομέρεια, ασχέτως το πόσο κοντά ή μακριά σας βρίσκεται. Αυτή την παραδοχή σκέφτηκα να την κάνω αρχή του διαλόγου μαζί σας, μαζί με την επιθυμία να σας ζητήσω την βοήθεια, για να αντιμετωπίσω τους δαίμονές μου στην μάχη του λευκού χαρτιού.»
Αγαπητέ φίλε, σ' ευχαριστώ που μου γράφεις. Θέτεις πράγματι ουσιώδη θέματα! Πέρασα απ΄ τη δύσκολη θέση που περιγράφεις και δεν μπορώ να πω ότι δεν ξαναγυρνώ πάλι σ' αυτήν κάποιες φορές.
Αυτό που με βοήθησε, που υπήρξε σταθμός στη ζωή μου, ήταν η συνάντησή μου μ' έναν αξιόλογο άνθρωπο και πάνω από όλα έναν αληθινά πιστό χριστιανό. Η πίστη στο Θεό και το πνεύμα της αποδοχής είναι δώρο του Θεού δοσμένο εκ των προτέρων σε όλους μας.
Φτάνει να προχωρήσεις προς την ίδια κατεύθυνση κι όχι προς διαφορετική ή αντίθετη κατεύθυνση. Η αναζήτηση του Θεού είναι ίδια με την εύρεση του Θεού και η πίστη στο Θεό είναι θέληση να πιστέψεις. "Θέλω να πιστέψω, Κύριε, βοήθησέ με στην απιστία μου".
Για το γράψιμο, (και η ανάγνωση το ίδιο είναι) όσο πιο προσωπικός είσαι τόσο πιο πολύ καταλαβαίνεις όλο τον κόσμο και σε καταλαβαίνει όλος ο κόσμος.
"Απόκτησε την εσωτερική σου ειρήνη, και χίλιοι άνθρωποι θα σωθούν γύρω σου"( Ρώσσος Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ).
Μα από τί θα σωθούν; Θα σωθούν απ΄ την απελπισία για το ανέλπιστο. Θα νιώσουν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, που είναι ειρήνη και δικαιοσύνη και χαρά. "Μη τοις νεκροίς ποιήσεις θαυμάσιa;" Θα νιώσουν θαυμασμό για πολλά πράγματα, που τώρα δε μπορούν να νιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: