9.4.20

Το σώμα και το πνεύμα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πολλοί στο άκουσμα της λέξης «πνεύμα», . δεν αντιλαμβάνονται τι χρειάζεται αυτό το πράγμα στη ζωή τους, εκτός απ΄ το να ξεχωρίζουν μερικοί δήθεν μορφωμένοι , οι λεγόμενοι «πνευματικοί», από τους άλλους. Όταν ακούνε ότι «το σώμα διώκει το πνεύμα» δεν γνωρίζουν πώς γίνεται αυτό και δεν τους ενδιαφέρει. Αν όμως γνώριζαν ότι το πνεύμα είναι «ειρήνη και δικαιοσύνη και πνευματική χαρά» θα είχαν διαφορετική άποψη για το πνεύμα και για το σώμα. Αν άκουγαν τα λόγια του Κυρίου ότι ο άνθρωπος δε ζει μόνο με ψωμί, αλλά και με κάθε λόγο εκπορευόμενο από το στόμα του Θεού και συνειδητοποιούσαν τι σημαίνουν, θα άλλαζαν γνώμη για το πνεύμα. Αν γνώριζαν ότι όταν διώκεται το πνεύμα, ο κόσμος γίνεται ζούγκλα, όπου επικρατεί ο νόμος του ισχυροτέρου.
Σε πολλά σημεία το Ευαγγέλιο διακρίνει τη νοοτροπία του ανθρώπου ο οποίος ταυτίζει τον εαυτό του με το σώμα, από τον αληθινά δίκαιο άνθρωπο. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα λόγια του Κυρίου προς τους Φαρισαίους που ήταν φιλάργυροι και τον χλεύαζαν: «υμείς έστε οι δικαιούντες εαυτούς ενώπιον των ανθρώπων. Ο δε Θεός γινώσκει τας καρδίας υμών. Ότι το εν ανθρώποις υψηλόν βδέλυγμα ενώπιον του Θεού.».
Παράδειγμα ισχύος του νόμου του ισχυροτέρου στο επίπεδο των κρατών είναι ο συνεχής εξοπλισμός των πλουσίων με νέα φονικότερα όπλα, ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών εταιρειών για την επίτευξη ολοένα και μεγαλυτέρων κερδών και η ανισότητα στην κατανομή των αγαθών .
Στην Αμερική το 30 με την ύφεση, υπήρχε υπερεπάρκεια αγαθών, αλλά ο κόσμος υπέφερε γιατί οι τράπεζες δεν χορηγούσαν δάνεια και δεν υπήρχε χρήμα στην αγορά.
Στην Ελλάδα στην Κατοχή με τα πληθωριστικά χρήματα και την αρπαγή του χρυσού από τον κατακτητή, πέθαινε ο κόσμος, ενώ η Ελλάδα μπορούσε να θρέψει τον πληθυσμό της, με τις θάλασσές της και την αλιεία της..
Το σώμα διώκει το πνεύμα και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει δικαιοσύνη και ειρήνη στον κόσμο. Κρίμα που οι άρχοντες δεν ακούν το λόγο του Θεού και δεν τους ενδιαφέρει να ακούγεται παντού, ιδίως στους νέους. Κρίμα που δεν γνωρίζουν ότι μαζί με την υλική ευημερία που υπόσχονται στους πολίτες πρέπει να ενδιαφέρονται και για την πνευματική ευημερία του λαού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: