19.1.20

Τί σημαίνουν τα λόγια "Τα Σα εκ των Σων" (Μια μικρή προσέγγιση στην έννοια της χάρης του Θεού)

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Τι σημαίνουν τα λόγια του Ύμνου, που αρχίζει με τα λόγια "Τα Σα εκ των Σων" (τα δικά Σου από τα δικά Σου);

Τα λόγια του ύμνου που ψάλλουμε στην Εκκλησία, κατά τη Θεία Λειτουργία, που άρχίζει με τις λέξεις «Τα Σα εκ των Σων, Σοι προσφέρομεν» σημαίνουν ότι ομολογούμε ότι έχουμε προσωπική σχέση με το Θεό και ότι προσφέρει ο ένας στον άλλον ως πρόσωπο προς πρόσωπο τη χάρη Του, πράγμα που δεν θα μπορούσε να συμβεί, αν η χάρη του Θεού δεν ήταν ο Ίδιος ο Θεός (Ενέργεια του Θεού), αλλά ήταν απλά ενεργήματα, δηλαδή αποτελέσματα των Ενεργειών του Θεού.

Του Θεού είναι τα πάντα π.χ. οι φυσικοί νόμοι (η μέρα, η νύχτα, η γη, ο ουρανός) . αλλά με αυτά δεν μπορούμε να έχουμε προσωπική σχέση, άλλωστε δεν μπορούμε να τα προσφέρουμε στο Θεό, γιατί δεν συνδέονται με το πρόσωπο του καθενός από εμάς., όπως συνδέεται η χάρη με τον καθένα από εμάς προσωπικά.

Οι ενέργειες του Θεού είναι το ίδιο το Άγιο Πνεύμα ως πρόσωπο (η χάρη), που δίδεται προσωπικά στον καθένα από εμάς, ενώ τα αποτελέσματα των ενεργειών του Θεού δηλαδή τα ενεργήματα είναι αντικείμενα, τα οποία δεν μας συνδέουν προσωπικά. Δεν μπορούμε να έχουμε προσωπική σχέση με αντικείμενα, αλλά μόνο με πρόσωπα.

Μετέχουμε στις Ενέργειες του Θεού, ενώ δεν μπορούμε να μετέχουμε στην ουσία του Θεού. Αν δεν διακρίνουμε σε Ουσία (αμέθεκτη) και σε Ενέργειες (μεθεκτές) το Θεό, δεν μπορούμε να έχουμε άμεση προσωπική σχέση με το Θεό, ως Πατέρα και δεν μπορούμε να προσφέρουμε στο Θεό τα πάντα που διαθέτουμε, διότι με τη χάρη του Θεού τα αποκτήσαμε. Παράδειγμα η Παραβολή του Γεωργού που έδωσε διάφορα ποσά (μνας) εις τους μισθωτές του.
Αν αρνούμαστε τη χάρη, ως Άκτιστη Ενέργεια του Θεού, όπως κάνουν αυτοί που δεν έχουν ορθή δογματική συνείδηση (Καθολικοί, προτεστάντες κ.ά), η άρνηση αυτή είναι αθεϊα, διότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ελπίδα μας στο Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: