27.12.18

Περί μοντέρνας τέχνης

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι Έλληνες ζωγράφοι αγωνίζονται να μην καταλύσουν τις μορφές στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ιδανικές μορφές. Άλλοι βρήκαν τρόπους ώστε να ανταποκριθούν στο σύγχρονο αίσθημα, που δημιουργήθηκε υπό την πίεση της δυτικής προπαγάνδας ,αλλά και να σεβαστούν και τις μορφές. Άλλοι όμως υποχώρησαν και ακολούθησαν τους δυτικούς.

Οι αρχαίοι τιμωρούσαν αυτούς που παραβίαζαν τους κανόνες της Τέχνης και μάλιστα αυστηρά από ό,τι φαίνεται στην Μυθολογία τους ,από την τιμωρία του μαθητή του Πανός, τον οποίο μεταμόρφωσαν οι θεοί σε τεράστιο σκαθάρι. Ο μαθητής του Πανός είχε παραβιάσει τους κανόνες της μουσικής.

Γιατί παραβίαζαν τους κανόνες της Τέχνης; Στη φιλοσοφία γινόταν το ίδιο. Γιατί παραβίαζαν τους κανόνες στη φιλοσοφία; Ο σπουδαιότερος κανόνας της αρχαίας φιλοσοφίας ήταν η ανιδιοτέλεια. Οι αληθινοί φιλόσοφοι σέβονταν τον βασικό αυτό κανόνα της φιλοσοφίας. Τους άλλους που¨φιλοσοφούσαν" για χρηματισμό τους ονόμαζαν "σοφιστές". Δηλαδή όχι αληθινούς φίλους της σοφίας. Αυτοί ήταν υποκριτές και προσπαθούσαν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο για το κέρδος.

Η ελληνική σκέψη από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα δε στηρίζεται στις θεωρίες για την Αλήθεια, αλλά στην ΄δια την αλήθεια. Στη χριστιανική Τέχνη η δημιουργία λέγεται "ιστορία". Ο δημιουργός στηρίζεται στην ιστορική αλήθεια και όχι στις αισθητικές επινοήσεις του, όπως συνέβη και εξακολουθεί να συμβαίνει στη Δύση. Δυστυχώς και στον τόπο μας υπό την επίδραση της Δύσης.

Οι Έλληνες δημιουργοί όμως που γνωρίζουν τη διαφορά, θεωρούν την Τέχνη και τη Φιλοσοφία μαρτυρία, δηλαδή ιστορική αλήθεια. Η Ελλάδα είναι ο τόπος που γεννάει μάρτυρες και ο λόγος είναι ότι στηρίζεται όχι στις ιδέες για τη ζωή αλλά στην ίδια τη ζωή. Πέρα από την Τέχνη της Δύσης είναι η ζωή. Η Τέχνη και η Φιλοσοφία της είναι ένα είδος προγύμνασης για τη ζωή, Μετά από αυτήν είναι η ζωή.

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: