10.12.18

Το σύμβολο του ουροβόρου όφεως

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ζήτησα κάποτε από ένα γνωστό μου γιατρό που έζησε πολλά χρόνια στη Δύση, να μου πει τις εντυπώσεις του και μου είπε επί λέξει «η Δύση τρώει
τα περιττώματά της». Σκέφτηκα, επειδή χρησιμοποίησε πρωτόγονη έκφραση, ότι μάλλον ήταν κανένας μασώνος που μιλούσε για το μασωνικό σύμβολο του ουροβόρου όφεως.
Το σύμβολο αυτό υπάρχει παντού. Εκφράζει τη σύγχυση και την ασυδοσία. Π.χ. όλα τα πολιτικά συστήματα είναι ίδια. Γιατί αναζητούμε τη δημοκρατία. Όλα τα πολιτεύματα είναι τα ίδια. Γιατί αναζητούμε πολιτικούς που να διακρίνονται για το ήθος τους. Όλοι οι πολιτικοί διακρίνονται για το ήθος τους. Αν σκεφτούμε έτσι, αν όλοι οι πολιτικοί έχουν ήθος κανένας δε διακρίνεται για το ήθος τους. Κι όμως οι Αρχαίοι δεν απένειμαν δημόσια αξιώματα σε αυτούς που δε διακρίνονταν για το ήθος τους. Άρα δεν διακρίνονται όλοι οι πολιτικοί για το ήθος τους.

Ο Καζαντζάκης , ο οποίος ήταν μασώνος, μίλησε κάποτε για το σύμβολο του ουροβόρου οφεως, δηλαδή του όφεως που τρώει τα περιττώματά του. Μίλησε για το σύμβολο αυτό για την περίπτωση που κάποιος θέλει να θεραπεύσει το πάθος του για τα κεράσια. Αν έχει κάποιος πάθος με τα κεράσια μπορεί να φάει τόσα πολλά κεράσια, ώστε να τα σιχαθεί και να μη θέλει να ξαναφάει. Με αυτόν τον τρόπον ο ουροβόρος θεραπεύει τα πάθη. Συμπέρασμα, αν θέλουμε να θεραπεύσουμε κάποιο πάθος που μας έκανε δούλους του, να το υπηρετήσουμε όση ένταση είναι δυνατόν και θα θεραπευτούμε, αν δεν προλάβει το πάθος, να μας εξοντώσει.

Το ίδιο σύμβολο του ουροβόρου όφεως λαμβάνει διάφορες μορφές. Μία μορφή είναι αυτή του οικουμενισμού, ο οποίος πρεσβεύει ότι όλοι οι θρησκείες στην ουσία τους είναι ίδιες, ακόμα και εκείνες που δεν πιστεύουν στην ουσία ή δεν πιστεύουν στο Θεό!


Δεν υπάρχουν σχόλια: