22.5.16

Κάτι αλλάζει στη ζωή μας

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Κάτι ουσιαστικό αλλάζει στην ζωή μας. Κι αυτό είναι ότι από εδώ και πέρα δεν θα σκεφτόμαστε πώς να ζήσουμε καλά, αλλά πώς μπορούμε να ζήσουμε.

Το παν είναι η υγεία πίστευε ο κόσμος έως τώρα. Κι αυτό αλλάζει. Το παν δεν είναι η υγεία, είναι η ζωή. Και η ζωή στηρίζεται σε αυτήν εδώ την πίστη, ότι δεχόμαστε και τα καλά και τα άσχημα. Δεν γίνεται αλλιώς. Βέβαια ακόμα πιο ουσιαστική από την σοφία αυτή είναι η αποδοχή με ευγνωμοσύνη στο Θεό.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό. Καλό είναι από την άποψη ότι μας βοηθάει να απαλλαγούμε από πράγματα που πρέπει να τα πετάει κανείς από την αρχή. Καλό είναι γιατί στη ζωή μας συνήθως μαζεύουμε μαζεύουμε πράγματα, ώσπου να γίνουμε ικανοί να τα πετάξουμε.

Από την άλλη μεριά δεν είναι καλό, να μην έχουμε απαίτηση για το καλύτερο. Το θέμα είναι ποιό είναι το καλύτερο. Το απέριττο, το απλό, το αληθινό είναι καλύτερο οπωσδήποτε. Καλό είναι επίσης να συνειδητοποιήσουμε την διαφορά με την Δύση.

Η Δύση είναι φαντασία, λέει κάποιος Άγιος. Είναι αυτό που λέμε "δήθεν". Είναι δηλαδή υποκρισία. Όποιος αποκαλύπτει την υποκρισία της Δύσης, διώκεται. Τον Όσκαρ ΟΥάϊλντ τον έκλεισαν στην φυλακή γιατί αποκάλυψε την υποκρισία της αγγλικής κοινωνίας

Κάτι ουσιαστικό αλλάζει στην ζωή μας.  Καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως δίχως αγάπη δεν γίνεται. Κι όταν λέμε αγάπη, δεν εννοούμε την συναισθηματική αγάπη, αλλά την χριστιανική που είναι και υπομονή και πίστη και ελπίδα στον Ιησού Χριστό, τον Κύριο και Θεό μας.
Δεν είναι η ζωή  αγγαρεία, να την ζεις σαν ένα κακό, για να τελειώνουμε  μια ώρα αρχήτερα. Έτσι καταντάει η ζωή, όταν ζεις αγγαρεία, όταν δεν ζεις με την χάρη του Θεού. .

Θα μάθουμε ότι το ουσιώδες δεν είναι να ζεις όπως θέλεις, αλλά να ζεις όπως μπορείς. Αν έχουμε τροφές και σκεπάσματα, σ΄ αυτά να αρκούμαστε, γράφει ο Απόστολος Παύλος, όχι μόνο για την εποχή του 2.000 χρόνια πριν από σήμερα, αλλά για κάθε εποχή . Με άλλα λόγια καλούμαστε να γίνουμε άνθρωποι για όλες τις εποχές. Κι αυτό γίνεται μόνον, αν ζούμε με προοπτική την αιωνιότητα. 

Το συνειδητοποιούν αυτό οι εκκλησιαστικοί ηγέτες που επείγονται να "ενωθούν" με τις αιρέσεις;  Συνειδητοποιούν ότι αυτή εδώ η ζωή προδιαγράφει και την αιώνια ζωή; Η Εκκλησία δεν πορεύεται με τις ιδιορρυθμίες των ανθρώπων. Ο άνθρωπος σχηματίζει μια εικόνα για τον κόσμο και μέσα σ΄ αυτήν πορεύεται. Η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: