3.4.16

Ιεραρχία των αξιών

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

        Για να βρίσκουμε ποιό είναι σωστό και ποιό είναι λάθος πρέπει να ξέρουμε την ιεραρχία των αξιών. Αν ξέρουμε την ιεραρχία των αξιών θα μπορούμε σε περίπτωση που δύο αξίες συγκρούονται, ποιά να θυσιάσουμε και ποιά να σώσουμε. Π.χ. όταν συγκρούεται η αξία της ζωής ενός παιδιού με την αξία της ζωής ενός φιδιού, θα θυσιάσουμε την αξία της ζωής του φιδιού για να σώσουμε την αξία της ζωής του παιδιού.

        Λένε μερικοί γερμανόφιλοι, η κ. Μέρκελ είναι καλή για την πατρίδα της. Άδικα την κατηγορούν. Μακάρι και οι δικοί μας πολιτικοί να ήταν καλοί για την δική τους πατρίδα. 

         Ποιές αξίες συγκρούονται στην περίπτωση της κ. Μέρκελ, και την κατηγορούν; Συγκρούεται η αξια της αποικιοκρατικής πολιτικής με την αξία της δημοκρατίας. Η κ. Μέρκελ θεωρεί την αξία της αποικιοκρατικής πολιτικής της ανώτερη από την αξία της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Σε καμιά δημοκρατία και σε κανέναν πολιτισμό δεν πατάνε στο λαιμό τον οφειλέτη για να πληρωθή ο δανειστής. Αυτό είναι καταραμένη αποικιοκρατική πολιτική. Ο Κύριός μας την καταδίκασε με την Παραβολή του πονηρού δούλου.

         Αν λοιπόν δεν έχουμε ιεραρχήσει τις αξίες, και επικρατεί μέσα μας σύγχυση ως προς το ποιά αξία είναι ανώτερη και ποιά κατώτερη, ποιό πράγμα είναι πολυτιμότερο και ποιό ευτελέστερο, ποιό ειναι ουσιώδες και ποιό είναι επουσιώδες, είμαστε σαν καράβι σε σκοτεινό τρικυμισμένο πέλαγος, χωρίς καπετάνιο και χωρίς πυξίδα.

Ετικέτες
Αξίες
Συγκρουση αξιών
Δημοκρατία
Αποικιοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια: