31.3.16

Χαρές του πνεύματος και χαρές του σώματος

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Υπάρχουν χαρές του πνεύματος και χαρές του σώματος. Παράδειγμα, η χαρά της καθαρής συνείδησης είναι χαρά του πνεύματος. Ενώ η χαρά μιας σοκολατίνας είναι του σώματος.

 (Ως πνεύμα εννοούμε το πνεύμα και ως σώμα, εννοούμε τις σωματικές αισθήσεις και τις ψυχικές αισθήσεις. Πού βρίσκονται τα δύο αυτά κέντρα; Το κέντρο του σώματος πρέπει να βρίσκεται στον εγκέφαλο. Το κέντρο του πνεύματος πού βρίσκεται; Μέσα στο σώμα ή έξω από αυτό; )
Η χαρά του καφέ , θα μου πείτε, τί είδους είναι , μια που χαίρεται όχι μόνο το σώμα, αλλά και η ψυχή, όταν είσαι με τους φίλους σου σε κάποια καφετέρια με ωραία θέα και ωραία μουσική; Η χαρά του καφέ είναι σωματική κι ας χαίρεται και η ψυχή. Και η ψυχή, με την κοινή έννοια του σώματος είναι. Το πνεύμα δεν είναι η ψυχή.(τα συναισθήματα της χαράς, της λυπης, του θυμου.)
Οι χαρές του πνεύματος δεν έχουν κέντρο την ψυχή, αλλά την καρδιά, λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας. Η ψυχή, με την κοινή έννοια, στην πραγματικότητα ανήκει στις χαρές του σώματος.

Γράφω για τις χαρές γιατί ζητώ να βρω απάντηση γιατί προτιμάμε τις χαρές του σώματος (και της ψυχής) και δεν προτιμάμε τις χαρές του πνεύματος.

Προτιμάμε τις χαρές του σώματος (και της ψυχής) από τις χαρές του πνεύματος, γιατί δεν έχουμε πίστη και δεν αγαπάμε τον Ιησού πάνω από όλα.

"Η προσευχή είναι απ΄ τις κυριώτερες και ισχυρότερες αιτίες που χαρίζουν αναγέννηση και εσωτερική ευεξια. Ας προσευχηθούμε με τα λόγια: " Κ ύ ρ ι ε   Ι η σ ο ύ   Χ ρ ι σ τ έ,   κ ά ν ε   μ α ς   ν α   σ ε    α γ α π ή σ ο υ μ ε    τ ό σ ο ν ,   ό σ ο   π ρ ι ν   γ ν ω ρ ί σ ο υ μ ε   Σ έ ν α ,   α γ α π ο ύ σ α μ ε   τ η ν α μ α ρ τ ί α." (Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή, Εκδόσεις Παπαδημητριου)

Ετικέτες

Χαρές του πνεύματος
Χαρές του σώματος
Πνεύμα
Ψυχή
Προσευχή του Ιησού 

Δεν υπάρχουν σχόλια: