13.1.16

ΕΔΩ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Εδώ κατοικούν άνθρωποι που μιλάνε μεταξύ τους. Έτσι μιλάει για την Ελλάδα και τους Έλληνες ο μεγάλος φιλέλληνας σκηνοθέτης του διεθνούς κινηματογράφου Ζαν Λυκ Γκοντάρ, στην ταινία του Ιμπραήμ με τον Ομάρ Σαρίφ.

Για το σε ποιον ανήκει ένας τόπος δεν είπε πως ένας τόπος ανήκει σε αυτούς που τον κατάκτησαν με τα όπλα, αλλά ανήκει σε αυτούς που έγραψαν την ιστορία του.

Πόσο σημαντικό είναι να μιλάνε οι άνθρωποι και να επικοινωνούν με το λόγο μεταξύ τους, ο Γκαίτε είπε, εκεί όπου ο άνθρωπος βουβαίνεται στον πόνο του, εμένα μου έδωσε το Θεός το χάρισμα να λέω το τί υποφέρω.

Ας εκτιμήσουμε και εμείς την αξία της επικοινωνίας δια του λόγου. 'Ενας διάσημος Γάλλος συγγραφέας. ο Ζαν Βουαγιέ γράφει σε κάποιο βιβλίο του, πως ο προορισμός του ανθρώπου είναι η επικοινωνία. Τα πάντα γίνονται για την επικοινωνία. Ακόμα και οι οικονομικές συναλλαγές. Τα πράγματα υπάρχουν για να επικοινωνούμε μέσω αυτών.

Φαντάσου πόσο φτωχή αντίληψη έχουν για τη ζωή οι μίζεροι τοκογλύφοι, που μαζεύουν όλα τα χρήματα του κόσμου για τον πόλεμο, που είναι αδυναμία επικοινωνίας και τσιγκουνεύονται τα χρήματα για την ειρήνη, που είναι η ίδια η επικοινωνία!

Ετικέτες
Ζαν Λυκ Γκοντάρ,  Ιμπραήμ, Ομάρ Σαρίφ, Γκαίτε, Ζαν Βουαγιέ Επικοινωνία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: