20.10.15

Η εγκατάλειψη του Ιησού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

    Και μόνο το ότι ο Ιησούς μισήθηκε από την εξουσία της εποχής του και εγκαταλείφθηκε από όλους είναι αδιάψευστη μαρτυρία ότι τους ευεργέτησε όλους. Αλλά δεν είναι ο λόγος αυτός που ο Ιησούς εγκαταλείφθηκε από όλους.
    Μου κάνει εντύπωση,πώς ο Χριστός δεν ζητάει τη βοήθεια κανενός. Δεν ζητάει τη μαρτυρία κάποιου όταν δικάζεται άδικα ή την συμπαράσταση όταν οδηγείται στο Γολγοθά.
   Μου κάνει επίσης εντύπωση πως δεν είναι κανείς με το μέρος Του. Δεν ακούγεται ούτε μια φωνή συμπάθειας από τον όχλο.
   Οι δικοί Του επίσης δεν βρίσκονται κοντά Του. Γιατί ο Ιησούς έχει εγκαταλειφθεί από όλους; Με εξαίρεση τις στιγμές της μεγάλης αγωνίας Του στον κήπο της Γεσθημανή, όπου μπορούμε να πούμε ότι ζήτησε ένα είδος βοήθειας όταν είπε στους μαθητές να μείνουν ξυπνητοί.
    Αντί να θεωρητικολογώ θα περιγράψω μια σκηνή, απ΄ την οποία θα φανεί γιατί να μη χτυπάμε μια πόρτα που δεν ανοίγει. Ο Ιησούς αυτό έκανε. Δεν χτύπησε πόρτες που δεν ανοίγουν.Η σκηνή επαναλαμβάνει την πρακτική του αποδιοπομπαίου τράγου. Μην μπαίνεις ποτέ στη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου και γενικά του θύματος. Κανείς δεν θα συμμεριστεί ένα θύμα. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να γίνει το επόμενο θύμα.Ο Ο Ιησούς τας ασθενείας ημών έλαβε και τας νόσους ημών εβάστασε. Πληγώθηκε αντί για εμάς.
    Πήγα να δω το πρώτο δείγμα του καινούριου βιβλίου. Η γραμματοσειρά ήταν χάλια. Όποιος το διαβάσει θα του έρθει ζάλη και θα πέσει κάτω, λέω στον μάστορα.Δεν συμφωνεί μαζί μου. Δίπλα μου είναι ένας νεαρός που περιμένει να εξυπηρετηθεί. Του δείχνω το δείγμα. Γυρίζει απ΄ την άλλη μεριά. Θεέ μου,λέω μέσα μου. Κανείς δεν θέλει οποιαδήποτε μετοχή σε κάποιον που είναι θύμα, έστω και για το παραμικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: