7.1.15

Ευγενικός κλέφτης!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Κάποιος έκλεβε την περιουσία, που του έβαλαν να τη φυλάει. Με τους άλλους κλέφτες ήταν ευγενικός. Όταν τους έβλεπε να κλέβουν, αντί να τους εμποδίσει με κάθε τρόπο, τους έλεγε "ευχαριστώ".

Πώς μπορείς να καταλάβεις πώς σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος. Θα πεις οι κλέφτες μεταξύ τους έχουν κι αυτοί "κώδικα τιμής". Η κλοπή τους ενώνει. Ίσως να καθησυχάζει και την συνείδησή τους. Δεν είμαι ο μόνος, θα λέει στον εαυτό του ο κλέφτης και καταχραστής της ιστορίας μας. Κάπως έτσι σκέφτεται. Ή μπορεί να λέει στον εαυτό του πως υπάρχουν κι άλλοι που κλέβουν περισσότερα.

Ίσως σκέφτεται ότι δεν τον βλέπει κανείς. Ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, αλλά όπως λέει ο Επίκουρος, τον άφησε στην τύχη του. Τόσο μεγάλος φιλόσοφος, που βάζει το Θεό κάτω κι απ΄ τη δική του λογική. Γιατί αν το Ον που ονομάζουμε Θεό είχε τη σοφία που χρειαζόταν για τη δημιουργία του κόσμου, δεν θα είχε και τη σοφία που χρειάζεται για τη διατήρηση το έργου του.

Οπωσδήποτε ο Επίκουρος ήταν Έλληνας, σαν τους ελλαδικούς που φτιάχνουν, αλλά δεν το συντηρούν και καταστρέφεται. Παράδειγμα το θέατρο στο χωριό Παλιουριά Γρεβενών, χωριό με καμιά πενηνταριά σπίτια. Τέτοιο θέατρο, με μεγάλη πλατεία και θεωρεία, δεν είχε μέχρι πρό τινος ούτε η Λάρισα, πόλη 250.000 κατοίκων. Στο Θέατρο αυτό μέχρι σήμερα, εκτός από τα γιδοπρόβατα που σταλίζουν μέσα , δεν μπήκε ποτέ θίασος ή θεατής.

Είναι κωμικοτραγικό, πώς σπαταλιέται η ξένη περιουσία από τους κλέφτες που βάλθηκαν να τη φυλάνε. Η τελευταία πράξη στο δυστυχισμένο θέατρο ήταν ότι ενώ ερειπώθηκε του έβαλαν και κλιματισμό ολοκαίνουριο και πανάκριβο. Ίσως για να προστατεύονται τα γιδοπρόβατα από το κρύο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: