4.1.15

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ "ΥΙΟΥ"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Τί σημαίνει "υιός"; Τί σημαίνει υιός του ανθρώπου; Υιός σημαίνει ότι το γέννημα του πατέρα έχει τη φύση του πατέρα. Αν ο πατέρας είναι άνθρωπος το γέννημά του είναι άνθρωπος. Αν ο πατέρας είναι πουλί το γέννημά του είναι πουλί.Κι αν ο πατέρας είναι ερπετό το γέννημά του είναι ερπετό. Ούτε το ερπετό γεννάει άνθρωπο, ,γιατί έχει τη φύση των ερπετών, ούτε ο άνθρωπος γεννάει ερπετό,γιατί έχει τη φύση του ανθρώπου.

Η φύση του ανθρώπου είναι μία και όσοι μετέχουμε σ΄ αυτήν έχουμε την ανθρώπινη φύση. Και σε έναν μόνο άνθρωπο υπάρχει η φύση του ανθρώπου, δηλαδή όλη η ανθρωπότητα. Γι' αυτό αν αδικήσεις έναν άνθρωπος όλους τους αδίκησες. Αν εξαφανιστεί η ανθρωπότητα, ένας άνθρωπος μπορεί να την ξαναγεννήσει και να γεννηθούν πάλι, ποιητές, μουσικοί, αρχιτέκτονες.

Τί σημασία έχει ότι ο υιός συνδέεται με τον πατέρα με τη γέννηση και όχι με άλλο τρόπο, όπως συνδέεται ένα ποίημα με τον ποιητή του ή ένα μουσικό έργο με τον συνθέτη του και ένα αρχιτεκτόνημα με τον δημιουργό του. Έχει σημασία ότι ο υιός δεν είναι κτίσμα όπως ένα δημιούργημα του πατέρα του, γιατί το δημιούργημα δεν έχει τη φύση του πατέρα.

Ποιο είναι το αμάρτημα της ανθρωπότητας; Είναι η ταύτιση του Ακτίστου με το Κτιστό. Κι αυτή την αρρώστια τη θεραπεύει μόνο η Ορθοδοξία. Πώς και γιατί είναι άλλη ιστορία, που θα τη διηγηθούμε άλλη φορά, πρώτα ο Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: