14.4.14

Αθεϊα και κοινωνικό κράτος

Λαρισινά
Δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου


                                             Αθεϊα και κοινωνικό κράτος

                                                  (Αυτός τας ασθενείας ημών  έλαβεν
                                                   Και τας νόσους ημών εβάστασεν.»
                                                                          (Ησαίας 54, 3)

    Από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος  μέχρι σήμερα  διεξάγεται ένας αδυσώπητος αγώνας, ανάμεσα  στην ανιδιοτελή αγάπη του Θεού και στην ιδιοτέλεια του  μαμωνά, του θεού του χρήματος, ανάμεσα, όπως θα λέγαμε σήμερα στη δωρεάν   Παιδεία και  Υγεία, και στη μετατροπή τους σε εμπόρευμα.
     Γιατί βγήκαν οι προύχοντες στα σύνορα της αρχαίας Δεκαπόλεως και  απαγόρευσαν την είσοδό του Ιησού, στην περιοχή τους. Μήπως βγήκε ο λαός με τους αρρώστους του, γιατί δεν ήθελαν να θεραπεύσει τα παιδιά του;  Και τότε γιατί τον ακολουθούσε πλήθος κόσμου όπου πήγαινε, ώστε αναγκαζόταν να ανεβαίνει σε πλοία για να διδάξει τον κόσμο;  Σε κάποιο σπίτι ξήλωσαν τη στέγη για να φτάσει ο ασθενής μπροστά στον Κύριο! Οι θεραπείες του Ιησού στον κόσμο είναι η αιτία της εχθρότητας εναντίον Του. 
      Μήπως η εχθρότητα κατά του Σωκράτη ήταν επειδή ο Σωκράτης δίδασκε ότι ο κόσμος ήταν από νερό ή από αέρα ή από φωτιά;   Ο Σωκράτης διώχθηκε γιατί δίδασκε ότι είναι προτιμότερο να σ΄ αδικήσουν, παρά να αδικήσεις.
     Γιατί οι προύχοντες δεν ήθελαν την δωρεάν υγεία και τη δωρεάν παιδεία; Αθεϊα και κοινωνικό κράτος δε γίνεται. Οι φτωχοί έχουν στήριγμά τους το Θεό και τις αρετές του Θεού. Έχουν με το μέρος τους τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την πίστη στο Θεό. Σ’  Αυτόν στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους. Η αθεϊα , είτε ως άρνηση της υπάρξεως του Θεού είτε ως καπηλεία της Πίστης, δεν είναι με το μέρος των φτωχών.
       Παραθέτω δύο παραδείγματα για την αντίληψη των ανθρώπων του λαού για την αθεϊα. Κάποιος, μιλώντας για την αδερφή του, είπε: « Δεν  πάτησε ποτέ να ιδή τη μάνα της. Ούτε στην εκκλησία πήγαινε ποτέ. Αλλά αυτό δεν με εκπλήττει. Αυτή δεν αγαπάει τη μάνα της και θ΄ αγαπάει την Παναγία; 
       Μια φορά μου μιλούσε κάποιος  γνωστός μου για τους φτωχούς ανθρώπους στο χωριό, που δεν είχαν ανώτερη μόρφωση, αλλά είχαν πίστη στο Θεό.  « ένας αδερφός μου στον εμφύλιο, ήταν στρατιώτης» είπε, «κι ο άλλος, αντάρτης. Όταν ο αντάρτης ερχόταν κρυφά τη νύχτα να δει τη μάνα , η μάνα του έλεγε , αυτοί , γιε μου Σ..    , δεν αγαπούν το Χριστό, θ΄ αγαπήσουν εμάς;».
       Το κοινωνικό κράτος φροντίζει για την παιδεία, για την υγεία για την εργασία , για  την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού.  Η αιτία που διώχθηκαν οι Προφήτες, οι Απόστολοι  του Χριστού κι ο Ίδιος ο Χριστός  φαίνεται από την απάντηση που έδωσε ο Κύριος στον Ιωάννη τον Πρόδρομο: Παραθέτω τη σχετική περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου: 
      "Ο δε Ιωάννης ακούσας εν τω δεσμωτηρίω τα έργα του Χριστού, πέμψας δύο των μαθητών αυτού είπεν αυτώ. Συ  ει ο ερχόμενος ή έτερον πρσδοκώμεν; Και αποκριθείς ο Ιησούς είπεν αυτοίς: «πορευθέντες απαγγείλατε Ιωάννη α ακούετε και βλέπετε. Τυφλοί αναβλέπουσι και χωλοί περιπατούσι, λεπροί καθαρίζονται και κωφοί ακούουσι, νεκροί εγείρονται και πτωχοί ευαγγελίζονται. Και μακάριος εστιν ος εάν μη σκανδαλισθή εν εμοί.".
      Είναι χαρακτηριστικά επίσης του λόγια του Ιησού προς τους ίδιους τους διώκτες Του: " Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, η αποκτένουσα τους προφήτας και λιθοβολούσα τους απεσταλμένους προς αυτήν. ποσάκις ηθέλησα  επισυναγαγείν τα τέκνα σου ον τρόπον επισυνάγει όρνις τα νοσσία εαυτής και ουκ ηθελήσατε Ιδού αφίεται υμίν ο οίκος υμών έρημος. 

                                                  



Δεν υπάρχουν σχόλια: