22.11.13

ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η Αγία Γραφή επισημαίνει τον κίνδυνο να παραδίνεται η δύναμη στη γυναίκα. "Μη δως γυναικί την ψυχήν σου επιβήναι επί την ισχύν σου". Η Αγία Γραφή εννοεί να μην παραδίδουμε την εξουσία μας στο πάθος για τη γυναίκα. Ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο το αξίωμα του βασιλέως, για να βασιλεύει στα πάθη του.

Ποτέ οι άνθρωποι δεν παρέδιδαν την εξουσία στο παιδί. Στην εποχή μας που οοι άνθρωποι με τις ευκολίες των υλικών αγαθών , εγκατέλειψαν την ψυχή και παραδόθηκαν σε όλα τα πάθη.

Ανέτρεψαν ακόμα και την τάξη της φύσεως. Ηρωισμός δεν είναι πια να είσαι κύριος των αλόγων δυνάμεων της ψυχής. Ηρωισμός είναι για τους ψεύτικους ανθρώπους της εποχής αυτής της παρακμής, να αφήνεσαι στο να σε κατακυριεύουν οι άλογες δυνάμεις της ψυχής. Αυτό που ο Κρητικός μαντιναδόρος λέει με τους στίχους του

"Ετσά μας εκατάντησαν οι βουρλισμένοι χρόνοι
οι καπετάνιοι στο κουπί κι οι μούτσοι στο τιμόνι."

Να ένας στίχος του Καβάφη πώς περιγράφει την παρακμή της εποχής;

"Αφέθηκα και πήγα...
... σαν τους ανδρείους της ηδονής."

Είναι ανδρεία να αφεθείς στην ηδονή και δεν είναι παραλυσία. Θέλει δύναμη για να αφεθεί κανείς στα ενστικτά του, τα γενετήσια, της αυτοσυντήρησης κ.α.;

Μην παραδίδεις την εξουσία στα παιδιά. Τα παιδιά στην εξουσία σε γεμίζουν ψεύτικες ανάγκες κι αγνοούν τις πραγματικές. Ασχολούνται με αυτό που φαίνεται και δε βλέπουν αυτό που δε φαίνεται, με την επιφάνεια και όχι με το βάθος των πραγμάτων. Τα παιδιά έλκονται από αυτό που γιαλίζει, από τη συσκευασία, ενώ το περιεχόμενο δεν τους ενδιαφέρει. Ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για την δήθεν διακόσμηση και σου προσφέρουν θόρυβο αντί μουσική, δηλητήρια αντί για εδέσματα και ροφήματα στις καφετέριες με τον ψευδορομαντισμό τους.

Τα παιδιά να τα ελέγχεις. Να μάθουν να ξεχωρίζουν το αληθινό από το ψεύτικο, το ουσιαστικό από το επιφανειακό, το πολύτιμο από το ευτελέστερο, την πραγματική ανάγκη από την ψευδοανάγκη. Μην στρέφεις την οργή σου εναντίον σου. Το εμπόριο θέλει να σε ρίξει στην αυτολύπη, για να μην έχεις δύναμη να ελέγχεις τα παιδιά. Βοήθησε τους παγιδευμένους να σπάσουν τις παγίδες τους.

Δείτε τί κάνουν στην πολιτική. Διώκουν την πίστη. Αγνοούν την Ορθόδοξη Παράδοση. Εξευτελίζουν το γάμο και την οικογένεια. Περιφρονούν το γέρο. Αδιαφορούν για την ελάττωση του πληθυσμού. Δεν νοιάζονται για την ανεργία.

Μην παραδίδεις την εξουσία στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: