29.3.13

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΟΥ

 Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η διαφορά του αισθητικού και του αισθησιακού βρίσκεται στην πρόθεση. Στο αισθητικό ο σκοπός είναι η χαρά του ωραίου, ενώ στο αισθησιακό ο σκοπός είναι η σεξουαλική ηδονή. 

Στην αισθητική συγκίνηση ο σκοπός είναι η ικανοποίηση της ψυχής και του πνεύματος αυτού που διαθέτει κάποια αισθητική καλλιέργεια , ενώ στην αισθησιακή απόλαυση ο σκοπός είναι η ερωτική ηδονή, χωρίς να απαιτείται καμιά μόρφωση γιατί πρόκειται για φυσική πράξη. 

Είναι τόσο φοβερή η τιμωρία του σκανδάλου στον αισθησιασμό ώστε πρέπει να προσέχουμε τη διαφορά για να μη συγχέομε το αισθητικό με το αισθησιακό. 

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το αισθητικό ενώνει η σχέση με το αισθησιακό. Αυτή ήταν και είναι η συμβολή των διανοουμένων της Αισθητικής μας. Ξέχασαν την πρόθεση "συν", δηλαδή, να μας πουν για τη συναίσθηση, το συναίσθημα, όπου η σχέση σαφώς αποκλείεται. Αν υπάρχει κάτι άλλο, το οποίο ριζικά διαφοροποιεί το αισθητικό και την εύκολη, αλλά και αναπόφευκτη μέσω της σχέσης, μετάπτωση-μετακύλιση στο αισθησιακό, αυτό είναι οπωσδήποτε το υεραίσθησιν απερίγραπτο βίωμα. Άνευ συναισθήματος είναι ανέφικτο. Εφικτή είναι όμως η σχέση και η εξ αυτής διαφθορά, στρέβλωση, παραποίηση, του συναισθήματος. Άρα και του υπεραίσθησιν.

Αυτά, αγαπητέ κύριε Λαγκουβάρδο

κυπριανός χ

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Εννοείτε, αν κατανοώ το σχόλιό σας, ότι θα αποφεύγαμε τη σύγχυση μεταξύ αισθητικού και αισθησιακού αν είχαμε καθαρότητα συναισθημάτων; Επίσης θα αποφευγόταν η σύγχυση (μετάπτωση-μετακύλιση) αν διαθέταμε το υπερ αίσθησιν απερίγραπτο βίωμα;

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μάλιστα, είναι ακριβής η διαπίστωση, αυτών που σας έγραψα, την οποία κάνετε.