17.3.13

Η ΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου 

Γιατί να νιώθω ανία; Σε τί χρειάζεται; Πολλοί δε νιώθουν ανία. Είναι παγιδευμένοι βέβαια σε άλλα χειρότερα πάθη, όπως το οινόπνευμα, το ποδόσφαιρο, το ξενύχτι...

Η επικρατούσα άποψη για την ανία, συνδέει το απαίσιο αυτό συναίσθημα με την απραξία. Κάποιος φοβόταν τόσο πολύ την απραξία, που ακόμα κι όταν πήρε σύνταξη συνέχιζε να πηγαίνει στη δουλειά του. Ώσπου σκόνταψε στις σκάλες και σκοτώθηκε στον τόπο της δουλειάς. 

Κατά τον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, αιτία της ανίας είναι η πολυλογία! Ως πολυλογία δεν εννοούμε μόνο τη δική μας αλλά  και την πολυλογία των άλλων.
  1.  Κατά τον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, αιτία της ανίας είναι η πολυλογία! Ως πολυλογία δεν εννοούμε μόνο τη δική μας αλλά την πολυλογία των άλλων.

    Μια φορά κάποιος μέ κράτησε όρθιο δυό ώρες μιλώντας συνεχώς και την άλλη μέρα πήγα στην κλινική και έκανα εγχείριση βουβωνοκήλης, από την ορθοστασία.



     Εκατόν δέκα πέντε χιλιάδες λέξεις , κατά προσέγγισιν, μιλάμε, ακούμε, διαβάζουμε, σκεφτόμαστε, μέσα σε μια μέρα, χωρίς να υπολογίσουμε τις λέξεις που ονειρευόμαστε ή ονειροπολούμε.

    Αν υπολογίσουμε ότι κάθε λέξη έχει, κατά μέσον όρον, περισσότερα από ένα νοήματα, δεχόμαστε την ημέρα περίπου ισάριθμα νοήματα.

    Όλες αυτές οι λέξεις ή σχεδόν όλες, μια που το πνεύμα της εποχής είναι χρησιμοθηρικό, μιλάνε για χρήσιμα πράγματα, κυρίως για χρήματα.



    Η κεντρική ιδέα του ωφελιμισμού είναι ότι η ανθρωπότητα δεν είναι παρά μια μεγάλη κυψέλη και η ανθρώπινη ανάγκη δεν είναι ευρύτερη από την ανάγκη της φύσης. Δεν υπάρχουν παρά φυσικοί νόμοι κι ο θάνατος είναι ο υπέρτατος σκοπός.

    Ο άνθρωπος ικανοποιείται όπως το ζώο, με την τροφή και την αναπαραγωγή και δε ζητά τίποτε περισσότερο.

    Ο Έντγκαρ Λη Μάστερς στο ποίημά του Μάντλοκ γράφει πως δεν περνάει από το μυαλό του χρησιμοθήρα ότι

    "του ανθρώπου η φύση είναι πλατύτερη
    απ΄ την ανάγκη της φύσης στην κυψέλη,
    κι ότι πρέπει να σηκώνεις το βάρος της ζωής,
    καθώς και την παρόρμηση από το περισσό σου πνεύμα".

    Οποιοδήποτε πνεύμα, όσο δυνατό κι αν είναι, δεν θα μπορούσε να αντέξει το βάρος όλων αυτών των βαρετών πραγμάτων, που μεταφέρουν οι λέξεις που μιλάνε για χρήσιμα πράγματα, κυρίως για χρήματα.

    Ο πιο μεγάλος φιλάργυρος του κόσμου, θα πέθαινε από ανία, αν ήταν υποχρεωμένος ν΄ ακούει εκατόν πενήντα χιλιάδες λέξεις την ημέρα, να επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα, ακόμα και τα πιο χρήσιμα, αλλά τόσο άχρηστα στην καρδιά.

     


  2.  


  3.  
  4. Π 


Δεν υπάρχουν σχόλια: