13.1.13

'Εχει μορφή η ψυχή; Τί είναι δοκίμιο;


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Έχει μορφή η ψυχή, (1) όταν εξέρχεται από το σώμα μετά το σωματικό θάνατο;

Η ψυχή έχει τη μορφή του σώματος" (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος).
Από την Αγία Γραφή γνωρίζουμε ότι και οι άγγελοι του Θεού επίσης
έχουν μορφή και μάλιστα ανθρώπινη μορφή. (Οι μυροφόρες είδαν αγγέλους και τους
θεώρησαν ότι είναι κηπουροί και τους ρώτησαν για το σώμα του Ιησού).

Τρεις μέρες μετά το σωματικό θάνατο, η ψυχή επισκέπτεται τα μέρη που επιθυμεί.
Αν υπήρχαν σήμερα άνθρωποι με τόσο καθαρή καρδιά που να βλέπουν χωρίς
τις αισθήσεις, αλλά με τα μάτια γης ψυχής θα μπορούσαν να βλέπουν ψυχές.

Το ερώτημα είναι αν οι ψυχές εκτός του σώματος είναι ορατές κι από τα ζώα, τους σκύλους π.χ. που κλαίνε όταν πεθαίνουν τα πρόσωπα που αγαπούν.
 ΣΧΟΛΙΑ:
  • Κλαούντια Κυριάζου Για τα σκυλιά είμαι σχεδόν βεβαία ότι μπορούν να δουν τις ψυχές των ανθρώπων που αγαπούν, γιατί έχουν ψυχή καθαρή. Ποιός άνθρωπος άραγε θα σου γλειφε τα δάκρυα από τα μάγουλα ή θα ξεχνούσε πως το χτύπησες, γιατί περισσότερο θυμάται πως το τάισες; Εκείνα ενεργούν με το ένστικτο ( με την καρδιά τους λέω εγώ ). Από την άλλη ο ανθρώπινος νους αυτονομήθηκε και αποφάσισε πως το αυτεξούσιο αφορά πιότερο στο σώμα. Ποια ψυχή σου λένε! Το σαρκίο είναι απτό. Ομφαλοσκόπηση, θεοπτία και κάτι άλλα, θεωρούμε μάλλον ότι είναι κάποιους από τους όρους που χρησιμοποιεί ο Ζουράρης

  • Μόσχος Λαγκουβάρδος Διάβασα μερικές φορές το μικρό σου δοκίμιο. Λένε ότι το δοκίμιο μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο είναι ένα επίγραμμα. Τα πρώτα δοκίμια ήταν οι αγορεύσεις των αρχαίων ρητόρων στα δικαστήρια. Το κύριο μέλημα των αρχαίων ρητόρων ήταν να είναι πειστικοί για να υπερασπιστούν τους πελάτες τους, Θα μπορούσε να αγορεύσει κανείς και με ένα μόνο στίχο από τον Όμηρο. Ο ρήτορας που υπερασπίστηκε τη Λήδα(2) ήταν τόσο λιτός, που δε χρησιμοποίησε λόγια, παρά μόνο τράβηξε το ιμάτιο της Λήδας και έδειξε την ομορφιά της. Δεν χρειάστηκε να πει τίποτε. Με μόνη τη θέα του γυμνού σώματος ο ρήτορας αυτός, που ήταν και εραστής της Λήδας έπεισε έξι χιλιάδες Αθηναίους δικαστές, οι οποίοι αθώωσαν την πελάτισσά του παμψηφεί . Εσύ είσαι πειστική με λίγες προτάσεις που τις χαρακτηρίζει η συντομία,ι η σαφήνεια κι η ακρίβεια, δηλαδή όλες οι χάρες του λόγου!

    ________________________
    Υποσημείωση:
    1.Αφορμή για να γράψω τη μορφή της ψυχής μου έδωσε το κείμενο του φίλου Στέλιου Μπαφίτη για το ίδιο θέμα.
    2.Ευχαριστώ το φίλο Πάκη Αναστασίου, δικηγόρο, που με διόρθωσε ότι δεν πρόκειται για την Λήδα, αλλά για την Φρύνη και τον εραστή της Υπερείδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: