19.9.12

Η αγάπη κι η αναζήτηση του Θεού!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

        "Κύριος φωτισμός μου και Σωτήρ μου, Κύριος υπερασπιστής της ζωής μου."   "Προς σε κεκράξομαι ο Θεός μου."

         Συχνά έχουμε την αίσθηση ότι ο Θεός ζητά τη δική μας υποστήριξη έναντι των εχθρών Του. Η αίσθηση αυτή σημαίνει ότι δεν έχουμε ειρήνη με αυτούς που μισούν την ειρήνη. Τα λόγια του Δαβίδ "μετά των μισούντων την ειρήνη ήμην ειρηνικός " μας φαίνονται ακατανόητα.

        Ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος λέει πως ο αγαπών (ή ο ζητών) τον Θεόν εν αυτώ εστί. Μήπως ο Θεός δεν θέλει την υποστήριξή μας - δεν την χρειάζεται άλλωστε - και θέλει την αναζήτησή μας και την αγάπη μας; Κάποιος άγιος είπε πως ο αγαπών τον Θεόν μοιάζει με τον μανικόν εραστήν που αναζητεί διαρκώς την αγαπημένη του. Αυτό είναι το θέμα του Άσματος Ασμάτων.

      Όταν ο Απόστολος Παύλος γράφει για οικονομία και για οικονόμους του Θεού, εννοεί οικονομία και οικονόμους της Εκκλησίας. Τα χαρίσματα που πρέπει να διαθέτει ο οικονόμος του Θεού είναι χαρίσματα απέναντι στους άλλους: να μην είναι υπερόπτης, να μην είναι ευέξαπτος, να μην είναι μέθυσος, να μην είναι φιλόνικος κ.α. (Προς Τίτον κεφ.Ι,7).

     Με το σκεπτικό της αναζήτησης του Θεού άρχισα να τηρώ το πνευματικό μου ημερολόγιο. Σκόρπιες σελίδες του παραθέτω εδώ με το γενικό τίτλο "επεκαλούντο τον Κύριον και αυτός εισήκουσεν αυτών",  προς τέρψιν του ευγενικού αναγνώστη:

      27.4.2012
   
      "Ο Θεός ο ειπών εκ σκότους φως λάμψαι" (Β΄ Κορινθίους, κεφ.δ΄, 6-15)

      "Προς σε κεκράξομαι ο Θεός μου" ( Ψαλμ. ΚΖ΄)


       2.5.2012

      "Τω καιρώ εκείνω εφανέρωσεν εαυτόν ο Ιησούς τοις μαθηταίς αυτού, εγερθείς εκ νεκρών."

       "Κύριε, εγώ πεπίστευκα ότι συ ει ο Χριστός ο Υιός του Θεού." (Ιωάν. ΙΑ΄ 1-45)

       "Βασιλείαν ασάλευτον παραλαμβάνοντες έχωμεν χάριν δι΄ ης λατρεύομεν ευαρέστως τω Θεώ μετά αιδούς και ευλαβείας. Και γαρ ο Θεός ημών πυρ καταναλίσκον." (Εβρ.ΙΒ΄, 28-29)

       "Ο ευρών την ψυχήν αυτού απωλέσει αυτήν, και ο απωλέσας την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού, ευρήσει αυτήν." (Ματθ. κεφ. ι΄, 37-42).

       "Δοκιμάζειν υμάς τί το θέλημα του Θεού." (Ρωμ. ΙΒ¨, 1-3)


      5.5.2012

      "Κύριε, βοήθει μοι" (Ματθ. κεφ. ιε΄21-28)

      "Υμείς εστε ναός Θεού ζώντος" ( Β΄Κορινθίους, κεφ. στ΄, 16-18)


      10.5.2012

     "Αμήν λέγω υμίν, απ΄ άρτι όψεσθε τον ουρανόν ανεωγότα και τοις αγγέλοις του Θεού αναβαίνοντας και καταβαίνοντας επί τον Υιόν του ανθρώπου." (Ιωάν. κεφ.Α, 44-52)

     "Πίστει Μωϋσής (...) μείζονα πλούτον ηγησάμενος των Αιγύπτου θησαυρών τον ονειδισμόν του Χριστού." ( Εβρ. κεφ. ια΄, 24-26).


      11.5.2012

     "Ουδείς εαυτώ ζη, ουδείς εαυτώ αποθνήσκει" (Ματθ. ιε΄, 32-39)





   
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: