5.1.11

Κάθε στιγμή προσθέτουμε ζωή ή θάνατο


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Όταν έχουμε τη χάρη του Θεού μέσα μας νιώθουμε εσωτερικά ελεύθεροι. Το σπουδαιότερο που επιβουλεύεται κάθε πνεύμα πονηρίας είναι η εσωτερική μας ελευθερία. Η Επιστήμη περιγράφει τους δαίμονες ως ψυχικές και πνευματικές καταστάσεις οι οποίες δρουν εντός μας αυτόνομα και καταλύουν την εσωτερική μας ελευθερία.

Οτιδήποτε δεσμεύει την εσωτερική μας ελευθερία είναι εκ του πονηρού. Δαιμονικές είναι ψυχικές και πνευματικές καταστάσεις που εισέρχονται στην ψυχή μας και δρουν αυτόνομα καταλύοντας την εσωτερική μας ελευθερία. "Εκείνο που μισούμε, εκείνο πράττουμε."

Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν το καλό, τη χάρη του Θεού. Κανείς δεν θέλει το κακό στο σώμα του, στην ψυχή του, στο πνεύμα του. Κανείς δεν θέλει να υποφέρει σωματικά, ψυχικά ή πνευματικά.

Το πνεύμα της πονηρίας μισεί το καλό. Μισεί να έχουμε καλοσύνη στο σώμα, στην ψυχή και στο πνεύμα.Μισεί να μένει το πνεύμα του Θεού μέσα μας. Το πνεύμα της πονηρίας είναι πνεύμα απάτης. Μας δελεάζει με υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρεί.

Η απουσία του Θεού γίνεται αισθητή ως δέσμευση της ελευθερίας μας από τα πνεύματα της πονηρίας. "Ου καταμείνει το πνεύμα μου εν αυτοίς διά το είναι σάρκες." Η απουσία του Θεού αφήνει όλη την πίκρα του θανάτου μέσα στην ψυχή μας, αφού θάνατος είναι ο χωρισμός της ψυχής απ’ το Θεό.

Ακολουθούμε άκριτα κι απερίσκεπτα ό,τι μας υπόσχεται το πονηρό πνεύμα και δε δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να σκεφτεί. Τί είναι αυτό που υπόσχεται το πονηρό πνεύμα; Είναι μουσική που ανεβάζει την ψυχή μας και μας γεμίζει ψυχική γαλήνη και αισθήματα ολοκλήρωσης και ανείπωτης ευτυχίας; Είναι οσμή ευωδίας πνευματικής; Είναι θέα του απείρου κάλλους του Θεού που γεμίζει με απερίγραπτο θαυμασμό την ψυχή μας; Όχι, δεν είναι τίποτε από όλα αυτά. Η ψυχή μας δεν νιώθει την αρμονία που ποθεί. Όχι.

Τα πνεύματα της πονηρίας βιάζονται, όπως βιάζεται η καταστροφή να καταστρέψει όσο πιο πολύ μπορεί, όπως ο σεισμός, η φωτιά, η πλημμύρα... Η δύναμη του κακού είναι στη βία, στην απερισκεψία, στην έλλειψη περισυλλογής.

Είν’ ώρα περισυλλογής. Τα στοχαστικά πρόσωπα των ανθρώπων το δείχνουν. Ο Αρχάγγελος της Προσευχής, ο Αρχάγγελος Σαλαθιήλ, είναι εδώ, για να μεταφέρει τις προσευχές μας στο Θεό. Ανάμεσα σε όλα τα αισθανόμενα όντα ο άνθρωπος είναι ένα ον που σκέφτεται και που επικοινωνεί με το Θεό με την προσευχή.

Είναι η ώρα της σκέψης. Η οικονομική φρίκη απειλεί την ύπαρξη του ανθρώπου. Η ανθρωπότητα είναι πλέον περιττή σ΄ αυτούς που έχουν στα χέρια τους την παγκόσμια οικονομία και που ποτέ δεν είναι ελεύθεροι από τον ενδόμυχο φόβο τους του υπερπληθυσμού. Πρέπει να πούμε σ΄ αυτούς ότι είναι άρρωστοι.

Είν’ ώρα περισυλλογής. Κάθε στιγμή προσθέτουμε ζωή ή θάνατο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.