6.5.09

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Η φωνή του κυρίου τους

Μια φορά με κάλεσε μια φίλη δημοσιογράφος για μια εκπομπή στο ραδιόφωνο, παραμονές Χριστουγέννων. Μου είπε ότι η εκπομπή θα κρατήσει περίπου μια ώρα με θέμα τις γιορτές των Χριστουγέννων. Δεν προλάβαμε να αρχίσουμε τη συζήτηση, και ο κύριος του ραδιοφωνικού σταθμού με έκοψε.
Η φίλη μου δικαιολογήθηκε, ότι ήρθαν κάποιες γυναίκες από ένα χωριό, που πρέπει να μιλήσουν για τα γλυκίσματά τους. Δεν άρεσαν τα λόγια μου στον ιδιοκτήτη του σταθμού, γιατί έλεγα, ότι η γνώμη μου είναι να μην κάνουμε κατάχρηση στην κατανάλωση και να προσέχουμε κυρίως τις βασικές ανάγκες. Δεν ήταν αυτά τα λόγια σύμφωνα με το πνεύμα των παραμονών των γιορτών, που ο κόσμος πρέπει να ενισχύεται να ξοδεύει, για να δουλέψει η Αγορά.
Η φίλη μου που είναι και συγγραφέας, υπάκουσε αμέσως στη θέληση του κυρίου της. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα, πως τα λόγια αυτών που μιλούν στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο είναι η φωνή του κυρίου τους, (his master voice), όπως λένε οι Αμερικανοί.
Καλά είναι να ξέρουμε ποιοι μιλούν στην πραγματικότητα μέσα απ΄ τα διάφορα κανάλια της τηλεόρασης και ποιων γνώμες και θελήσεις εμφανίζουν ως γεγονότα και γιατί. Αν κάθε φορά που ακούμε κάποιο κανάλι σκεφτόμαστε ότι μέσω αυτού μιλάει ο τάδε ή ο δείνα ιδιοκτήτης κι αυτός δεν είναι παρά η φωνή του κυρίου του, θα ήταν διαφορετικά. Δεν θα πέφταμε θύματα της ψευδαίσθησης, ότι οι γνώμες και οι θελήσεις του ιδιοκτήτη είναι γεγονότα και έτσι θα τις εκτιμούσαμε όχι ως πραγματικότητα, αλλά ως γνώμες και θελήσεις. Αυτή είναι η θέληση του τάδε κι αυτή είναι η θέληση του δείνα ιδιοκτήτη. Η ψευδαίσθηση δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά κατασκευάζεται για να χρησιμοποιούν τον κόσμο, όπως θέλουν.
Διαβάστε αυτά τα λόγια, που αντέγραψα από κάποιο ντοκιμαντέρ για τη δύναμη της τηλεόρασης: «Κάνετε ό,τι σας πει η τηλεόραση. Ντύνεστε όπως στην τηλεόραση, τρώτε όπως στην τηλεόραση. Αυτό είναι μαζική τρέλα. Για όνομα του Θεού, εσείς είστε οι πραγματικοί, δε βλέπετε; Η τηλεόραση είναι η ψευδαίσθηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ολόκληρη γενιά, που δεν ξέρει τίποτα άλλο απ΄ αυτά που βγαίνουν απ΄ την τηλεόραση. Αυτή η τηλεόραση είναι το ευαγγέλιο, είναι η απόλυτη αποκάλυψη. Αυτή η τηλεόραση μπορεί να φτιάξει ή να κατεβάσει προέδρους, πάπες, πρωθυπουργούς. Αυτή είναι η πιο φοβερή δύναμη σ΄ αυτόν τον αθεόφοβο κόσμο.»
Η τηλεόραση έχει τη δύναμη να δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Το ερώτημα είναι, πώς να μην πέφτουμε θύματα των ψευδαισθήσεων που κατασκευάζουν τα κανάλια της τηλεόρασης.
Τι είναι ψευδαίσθηση; Θα καταλάβουμε τί είναι αν ξέρουμε ότι η διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια, είναι ότι το ψέμα προσπαθεί να φανεί αληθινό. Άρα ψευδαισθήσεις δεν δημιουργεί η αλήθεια. Ψευδαισθήσεις δημιουργεί το ψέμα που προσπαθεί να φαίνεται ως αλήθεια, ενώ δεν είναι. Ξέρουμε συνεπώς εκ των προτέρων, ότι οι ψευδαισθήσεις δεν είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια.
Τι είναι ψευδαίσθηση λοιπόν; Η ψευδαίσθηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο σχηματίζεται στη συνείδησή μας μια φανταστική παράσταση με τόση σαφήνεια και ζωηρότητα, ώστε να την αντιλαμβανόμαστε ως πραγματική. Π.χ. Λέμε, ότι ο τάδε ζει με ψευδαισθήσεις. Του καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι αυτός διευθύνει τα πάντα, για να τον χρησιμοποιούν καλύτερα.(Λεξικό της κοινής Νεοελληνικής). Το συμπέρασμα είναι ότι η τηλεόραση καλλιεργεί την ψευδαίσθηση για να χρησιμοποιούν τον κόσμο οι κύριοι των καναλιών, ως μέσον για τους σκοπούς τους.
Το κοινό της τηλεόρασης είναι κουρασμένο και δεν διακρίνει τι θέλουν οι κύριοι των καναλιών με το να παρουσιάζουν τις θελήσεις τους και τις γνώμες τους, ως γεγονότα. Δεν μπορεί πια να διακρίνει την ψευδαίσθηση απ΄ την πραγματικότητα. Κάθε φορά που ακούμε κάποιο κανάλι της τηλεόρασης, πρέπει να ξέρουμε ποιος μιλάει, τι θέλει και γιατί. Κανείς από μας δεν θα δεχόταν να του καλλιεργούν ψευδαισθήσεις, για να τον χρησιμοποιούν, ως μέσον για τους σκοπούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: