20.3.09

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Η νύχτα προχώρησε, η μέρα έχει πλησιάσει

« Η νύχτα προχώρησε. Η μέρα έχει πλησιάσει.»

« Να είσαι ειλικρινής. Να μην απωθείς και δεν θα πάθεις τίποτα.» Αυτό συμβουλεύει ο γιατρός Τζωρτζ Γκρόντεγκ στο βιβλίο του «Εκείνο». Τι θα πει να μην απωθείς; Τι σημαίνει «απώθηση»;
Για να καταλάβουμε τι είναι η απώθηση, να θυμηθούμε τα λόγια του Κυρίου προς τον Φαρισαίο: «Υποκριτή, γιατί βλέπεις το κάρφος στο μάτι του αδελφού σου και την δοκό στο δικό σου το μάτι δεν τη βλέπεις»;
Απώθηση είναι να ζεις υποκριτικά, να μην βλέπεις αυτό που σκιάζει την εικόνα σου ,αυτήν που θέλεις να δείχνεις στους άλλους. Να μη βλέπεις αλλά να σπρώχνεις στη σκιά, στο σκοτάδι του υποσυνειδήτου, αυτό που δεν σου αρέσει στον εαυτό σου. Να κρύβεις αυτό που είσαι πραγματικά ακόμα κι απ΄ τα δικά σου μάτια και όχι μόνο από τα μάτια των άλλων. Να μην τολμάς να δεις τον εαυτό σου όπως είναι.
Τι μας ωθεί να φερόμαστε έτσι, να απωθούμε; Η κυριότερη ,ίσως, αιτία είναι ότι δεν μας αγαπούν όπως είμαστε. Η έλλειψη της αγάπης ξεκινάει από την οικογένεια , από τους γονείς, από τον έλεγχό τους, που μοιάζει με απόρριψη. Γι΄’ αυτό οι νέοι μισούν τις συμβουλές, γιατί μοιάζουν με απόρριψη.
«Αν μ’ αγαπούσε κάποιος όπως είμαι, θα τολμούσα να κοιτάξω κι εγώ τον εαυτό μου».Αυτά είναι τα λόγια της ηρωίδας του Μπέργκμαν στην ταινία «Φθινοπωρινή συμφωνία», στην οποία περιγράφει τις ολέθριες συνέπειες, που έχει η έλλειψη συναισθηματικής επικοινωνίας. Ως «συναισθηματική επικοινωνία» εννοούμε τη μετάδοση του συναισθήματος στον άλλον, το να εκφράζεις αυτό που νιώθεις.
Τρεις γυναίκες, η μάνα με τις δυο κόρες της , μετά από πολλά χρόνια, όταν πια η ζωή τους γέρνει, τολμούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, η μία για την άλλη. Η αποφυγή της συναισθηματικής αυτής επικοινωνίας προκάλεσε την αποξένωσή τους. Το συμπέρασμα που βγαίνει από την ταινία του Μπέργκμαν , είναι πως, αν δεν μας αγαπούν όπως είμαστε, δεν μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς ούτε με τον εαυτό μας, που σημαίνει ότι απωθούμε ό,τι δεν μας αρέσει σ΄ αυτόν , πράγμα που θα μας οδηγήσει, αργά η γρήγορα , στην αποξένωση και στην αρρώστια.
Να προσέξουν οι γονείς, όταν ελέγχουν τα παιδιά τους, μήπως ο έλεγχός τους μοιάζει με απόρριψη. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική επικοινωνία. Να μεταδίδουν, δηλαδή στα παιδιά τους, το συναίσθημά τους, να τους λένε με ειλικρίνεια, τι νιώθουν και να ζητούν την κατανόησή τους και την συνεργασία τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι και οι ίδιοι ειλικρινείς και δεν απωθούν. Έχουν δηλαδή καθαρή συνείδηση και όχι «λερωμένη τη φωλιά τους».
«Μην απωθείς» σημαίνει να έχεις καθαρή συνείδηση. Αν δημοσιευόταν η ζωή σου, δεν θα προκαλούσε ντροπή, ούτε σε σένα, ούτε σε κανέναν άλλον. «Μην απωθείς» σημαίνει, κατά το κοινώς λεγόμενο, «να έχεις καθαρή τη φωλιά σου». Αυτό περιγράφει με τα λόγια αυτά ο Απόστολος Παύλος: «Ως εν ημέρα περιπατήσωμεν. Μη κώμαις και μέθαις, μη κοίταις και ασελγείαις. Η νύξ προέκοψεν. Η ημέρα ήγγικεν. Ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός». Προϋπόθεση της μη απώθησης είναι η ειλικρίνεια. Αυτός που ψεύδεται απωθεί.
Στην Ορθόδοξη Παράδοση η απώθηση είναι αμαρτία. Ο Κύριος κατεδίκασε την υποκρισία στο πρόσωπο του Φαρισαίου «Πόλεμο ήρθα να βάλω και όχι ειρήνη» είπε για την υποκρισία. Πόσο σημαντικό είναι αυτό μας το λέει όχι μόνο η Χριστιανική Διδασκαλία, αλλά και η σημερινή Επιστήμη, η οποία ανακαλύπτει στην εποχή μας αυτά που έχουν καταγράψει στα έργα τους οι Πατέρες της Εκκλησίας. Η Επιστήμη επισημαίνει τις βλαβερές συνέπειες της ανειλικρίνειας και της απώθησης. Θεωρεί την ανειλικρίνεια και την απώθηση ως αιτία του εσώτατου υπαρξιακού άγχους και των φοβερών ασθενειών της εποχής μας.
Ο μεγάλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ακίρα Κουροσάβα , θέτει την ιδιοφυϊα του στην υπηρεσία του ανθρώπου. Έχει αφιερώσει μερικές ταινίες στις οποίες η κεντρική ιδέα είναι ότι εκείνο που προέχει είναι το πνεύμα. Με απλά λόγια ο Κουροσάβα πιστεύει ότι εκείνος που αμαρτάνει αργά ή γρήγορα θα πέσει στα χέρια των γιατρών . Ο άνθρωπος αυτός θα γίνει καλά, αν αποκτήσει καθαρή συνείδηση ή αλλιώς πνεύμα (Θεού), αν γίνει δηλαδή ειλικρινής, κι αν δεν απωθεί. «Αν ενδυθεί τα όπλα του φωτός» , όπως λέει ο Απόστολος Παύλος.
Η ταινία του Κουροσάβα , «Μεθυσμένος άγγελος», τελειώνει με αυτή τη στιχομυθία ανάμεσα στους δυο ήρωές του, στην αποθεραπευθείσα ασθενή και στο γιατρό της (τον μεθυσμένο άγγελο): Ασθενής: -«Αυτός που έχει πνεύμα (Θεού) δεν φοβάται την φυματίωση». Γιατρός : -« Δε φοβάται τίποτα. Αυτό που προέχει είναι το πνεύμα».

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: