4.2.09

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Πότε φοβούνται οι κυβερνήτες;

«Οι κυβερνήται σου φόβω φοβηθήσονται»
Ιεζεκιήλ .27.28

Τι νιώθουν άραγε οι κυβερνήτες για τους λαούς; Η Αγία Γραφή λέει πως οι άρχοντες καταδυναστεύουν τους λαούς. Οπωσδήποτε δε νιώθουν αγάπη. Μάλλον νιώθουν φόβο παρά αγάπη. Όταν οι κυβερνήτες αγαπούν τον πολίτη οι πολίτες είναι ευτυχείς. Όταν οι κυβερνήτες φοβούνται τον πολίτη, οι πολίτες δυστυχούν. Τι φοβούνται οι κυβερνήτες; Οι κυβερνήτες φοβούνται τον ίδιο τον εαυτό τους περισσότερο κι απ΄ τους πολίτες, να μη χάσουν την εξουσία. Φοβούνται γιατί καταλαμβάνουν την εξουσία με διάφορες μεθόδους και τεχνικές, ενώ ο αληθινός κυβερνήτης δεν επιδιώκει την εξουσία, αλλά την αποφεύγει για να βρεθεί ο πιο άξιος.
Ο τρόπος που κατακτούν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί την εξουσία είναι τρόπος που γεμίζει την ψυχή με ενοχή. Η ψυχή είναι σαν την κόρη του ματιού. Το παραμικρό ξένο σώμα. την ενοχλεί. Έτσι και η ενοχή κάνει την ψυχή να υποφέρει και να φοβάται, αντί να αγαπάει. Με τις ενοχές έρχεται ο φόβος και η δειλία. Φόβος ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει φόβος.
Υπάρχουν σήμερα κυβερνήτες που βάζουν τη χώρα τους πάνω και απ΄ τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, σαν τους κυβερνήτες άλλων εποχών; Αν το ισχυριστεί κανείς θα τον γελάσουν. Οι κυβερνήτες άλλων εποχών ήταν υπεύθυνοι με τη ζωή τουςκαι τη ζωή των παιδιών τους. Δεν ήταν ανεύθυνοι όπως είναι οι ανώτατοι άρχοντες σήμερα που λογοδοτούν μόνο στην ..Ιστορία. Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αρνήθηκε να υπογράψει την παράδοση της Πόλης στους Τούρκους με τίμημα τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του! Οι Τούρκοι κρατούν την Πόλη ως κατακτητές , με τη δύναμη των όπλων.
Δεν φοβούνταν οι κυβερνήτες αυτοί; Οι τριακόσιοι του Λεωνίδα δεν φοβούνταν μπροστά στα περσικά στίφη του Δαρείου; Η αγάπη διώχνει το φόβο. Αγαπούσαν την πατρίδα τους πιο πολύ απ΄ τη ζωή τους. Αν για τους σημερινούς κυβερνήτες αυτό που προέχει δεν είναι η ευτυχία των πολιτών, σημαίνει ότι δεν τους αγαπούν περισσότερο απ΄ τον εαυτό τους, και δεν είναι καθαροί από ενοχές, γιατί δεν νοιάζονται να βρεθούν οι πιο άξιοι να κυβερνήσουν.
Τους πολέμους δεν τους αρχίζουν ούτε τους τελειώνουν οι λαοί. Τους πολέμους τους αρχίζουν και τους τελειώνουν οι κυβερνήσεις. Ωστόσο καμιά κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα άρχιζε ποτέ φανερά έναν πόλεμο, αν φοβόταν τον ίδιο το λαό της, αν δεν του είχε εμπιστοσύνη ότι δεν θα στρεφόταν κάποτε εναντίον της. Μια τέτοια κυβέρνηση φοβάται όχι μόνο το ενδεχόμενο της ήττας , αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση π.χ. όταν δεν έχει την ομόθυμη υποστήριξη του λαού, ούτε έχει με το μέρος της την διεθνή κοινή γνώμη.
Οι φιλοπόλεμες κυβερνήσεις αυτού του είδους δεν θα κηρύξουν ποτέ τον πόλεμο εναντίον μιας άλλης χώρας, γιατί φοβούνται ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχει φόβος. Οι κυβερνήσεις αυτού του είδους είναι κρυπτοπόλεμες. Κρύβουν τις πολεμικές τους ενέργειες κάτω απ΄ τον μανδύα των προκλήσεων. Επιδιώκουν να εμφανιστούν ότι επιθυμούν την ειρήνη και οι πολεμικές τους ενέργειες δεν γίνονται με τη δική τους πολιτική βούληση, αλλά είναι προκλήσεις φιλοπόλεμων στοιχείων. Κι αυτό γιατί δεν έχουν την ανδρεία, που δίνει η εμπιστοσύνη, η ενότητα και η αγάπη του λαού.
Μη φοβάστε, λέει ο Χριστός αυτούς που μπορούν να σκοτώσουν το σώμα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε την ψυχή. Να φοβάστε αυτούς που μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή.

1 σχόλιο:

fetus είπε...

Κανένας φόβος μικρός,μεγάλος... ελαφρά σκεπασμένος,
απο το θεικό χάδι
της αγάπης του
δεν θα με τρομάξει πια..
Θεέ μου δεν ξέρω πόσο μεγάλος είσαι..
Ξέρω μόνο πως σε αγαπώ....