28.12.08

Robert Lax, (Life)

Robert Lax's Poem 27 of A Thing That Is (1997):
(life)
is
not
hol
y

be
cause
it
is

beau
ti
ful

it
is
beau
ti
ful

be
cause
it
is

hol
y
Robert LAX
(1915-2000)

2 σχόλια:

Κυριάκος είπε...

Ο πνευματικός μου, μου συστήνει να γράφω χωρίς εμπάθεια. Μου λέει, ότι ο καλός λόγος, κάνει καλό σε αυτόν που τον διαβάζει, και χωρίς να ξέρω εγώ ποιός τον έχει διαβάσει και ποιό καλό του προκάλεσε.
'Εχετε γράψει κάποια στιγμή, ότι είναι κρίμα που αντικαταστήσαμε το «καλή φώτιση» με το «χρόνια πολλά».
Από τότε προσπαθώ να αντικαταστήσω το «χρόνια πολλά» με το «καλή φώτιση».

Πραγματικά σας εύχομαι καλή φώτιση και αγάπη.

Αν μπορούσα ποτέ να γίνω μέτοχος στην πραγματοποίηση κάποιας άλλης καλής ευχής, τότε νομίζω ότι θα μπορούσα να την ευχηθώ. Μερικοί δεν αρέσκονται σε αυτή την άποψη που έχω.
Αλλά εγώ πιστεύω ότι τα λόγια είναι εύκολα όταν δεν συμβαίνουν δύο πράγματα στον άνθρωπο που εύχεται:
Ή να μετέχει ενεργά ώστε να γίνει πράξη η ευχή.
Ή να βγαίνουν τα λόγια από την καρδιά του.

Υπάρχει όμως να κάνω και κάτι άλλο ανώτερο που δεν ξέρω ποτέ αν μπορέσω να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Να προσευχηθώ για κάποιον άλλον εκτός από μένα.

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Αντεύχομαι απ΄ την καρδιά μου
Καλή φώτιση και αγάπη.
Ως προς την προσευχή υπέρ τών άλλων,θέλω να σου μιλήσω απ΄ τη δική μου πείρα.
Μπορεί να μην είναι κι απ΄ τη δική μου πείρα. Τώρα έχουν μπερδευτεί αυτά που έζησα με αυτά που διάβασα.
Δεν πειράζει.
Ο Roland Barthes γράφει τα εξής: "Υπάρχει μια ηλικία, όπου διδάσκεις αυτό που ξέρεις. Έρχεται όμως κατόπιν μια άλλη, όπου διδάσκεις αυτό που δεν ξέρεις: αυτό λέγεται αναζήτηση. Έρχεται ίσως τώρα η ηλικία μιάς άλλης εμπειρίας: η ηλικία όπου ξεμαθαίνεις, όπου αφήνεις ν δουλεύει το απρόλεπτο ξαναπλάσιμο, που η λήθη επιβάλλειστο καταστάλλαγμα των γνώσεων, των διαφόρων μορφών κουλτούρας, των διαφόρων πεποιθήσεων που πέρασες. Αυτή η εμπειρία έχει, θαρρώ, ένα όνομα τρανόκαι απαρχαιωμένο, που θα τολμήσω να το πάρω εδώ δίχως κόμπλεξ, στο σταυρικό ακριβώς σημείο της ετυμολογίας του: Sapientia: καμιά εξουσία, μια στάλα γνώση, και όσο πιο πολύ καλό γούστο".
Αυτά γράφει ο Μπάρτ.Τα διάβασα σε κάποιο βιβλίο του, που μετέφρασε ο Γιώργος Βέλτσος. Το αγόρασα τη μέρα που ήρθε στη Λάρισα και μίλησε για τον Μπάρτ στην παλιά ταβέρνα "Νικόδημος" (έτος ιδρύσεως 1906).
Ήελα να σου πω για την προσευχή, ότι σε μένα η προσευχή για τους κεκοιμημένους, για τους αγαπημένους μου που βρίσκονται στον ουρανό, και όπως λέει ο Ευδοκίμωφ έχουν πλήρη διαύγεια, είναι η πιο αγαπημένη μου προσευχή. Αμεσως με τη γλυκύτητα που νιώθω καταλαβαίνω ότι έγινε εισακουστή ή εν πάση περιπτώσει έλαβα την αμοιβή μου.
Το άλλο που θέλω να σου πω είναι
ο τρόπος που επιβίωσα σε ένα επάγγελμα -το επάγγελμα του τρόμου- που σου μαυρίζει την ψυχή. Είχα ανοίξει ένα τετράδιο, με τίτλο τετράδιο προσευχών και σγχωρήσεως.
Κάθε φορά που ερχόμουν λυπημένος απ΄ τη δουλειά μου και δεν μπορούσα ούτε να φάω όυτε να κοιμηθώ, γιατί με πονούσε το στομάχι μου και η καρδιά μου, γονάτιζα μπροστά σην Εικόνα και έγραφα στο τετράδιό μου:
" Κύριε, σήμερα συνέβη αυτό και αυτό...
Όση λύπη μου έδωσε αυτός ο άνθρωπος τόση χαρά να του ανταποδώσεις. Συγχώρησε και μένα το δούλο Σου, Αμην"
Δηλάδή κατέγραφα το περιστατικό, προσευχόμουν υπέρ του "εχθρού" μου και ζητούσα συγχώρηση και για μένα, σαν να ήταν δικό μου το σφάλμα (μπορεί και να ήταν).
'Ετσι επιβίωσα. Η μητέρα μου προσεύχεται υπέρ των άλλων αρχίζοντας απ΄ τους εχθρούς της.
Αγαπητέ Κυριάκο, "ΔΙΧΩΣ ΑΓΑΠΗ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ" και αγάπη είναι η θυσία του αθώου.
Τα άλλα είναι αυτό που ζητάει η υποκρισία, την απόδοση δικαιοσύνης".
Υποκρισία, γιατί για τον εαυτό της δε ζητάει απόδοση δικαιοσύνης , αλλά ΄" έλεος".Δικαιοσύνη ζητάει για τους άλλους.
Αν ο Κύριος απέδιδε δικαιοσύνη και όχι έλεος θα γινόματαν στη στιγμή σκόνη.
Το μυστικό για να μαθαίνει κανείς είναι να δει το μάθημα εφαρμοσμένο από κάποιον που θαυμάζει, όπως εγώ έβλεπα τον Ρομπέρτο.
Η πεμπτουσία της Ορθοδοξίας είναι η πνευματική σχέση Γέροντα και υποτακτικού, στην οποία ο υποτακτικός όχι μόνο βλέπει εφαρμοσμένο το μάθημα, αλλά και ασκείται στο δυσκολότερο, την "εκκοπή του θελήματος".

Συγχώρησέ με για το διδακτικό ύφος. Έκανα κατάχρηση επειδή βρήκα τζάμπα ακροατή.