18.12.08

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Αγαπητέ κ. Λ. χαίρετε

Αγαπητέ κύριε Λ., χαίρετε

Μετά χαράς ανέγνωσα την επιστολή σας και σας ευχαριστώ θερμά. Συγχωρείστε με, που τόσο καθυστέρησα να σας απαντήσω. Μ’ αρέσει που έχετε τόση αγάπη για τους προγόνους σας, για τους οποίους δικαίως νιώθετε υπερηφάνεια και τιμή.

Γι’ εγώ αγαπώ τους προγόνους μου και ευγνωμονώ το Θεό, γιατί υπήρξαν καλοί άνθρωποι. Τόσο που αποδίδω σ’ αυτούς τις αμέτρητες ευεργεσίες με τις οποίες με επιδαψιλεύει ο Κύριος , εν τη αφάτω ευσπλαχνία Του. Δόξα σοι ο Θεός!

Χαίρομαι που σας άρεσαν τα βιβλία μου και χρωστώ πολλές ευχαριστίες στον κοινό μας φίλο, που σας τα σύστησε. Με αγαπάει και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθάει τη διακίνηση των βιβλίων μου. Βλέπει με τι κόπο και θυσίες γίνονται αυτά τα μη εμπορικά βιβλία, που είναι κρίμα, γιατί ο κόσμος τα αγνοεί. Είναι θλιβερό σε μας που κοπιάζουμε και θυσιαζόμαστε γι΄ αυτά να τα βλέπουμε να σαπίζουν στις υγρές κι ανήλιαγες αποθήκες.

Δεν πειράζει . Ακόμα και ένας να ωφελήθηκε από αυτά και να τα χάρηκε κάποια στιγμή, δεν πήγε ο κόπος και η θυσία μας χαμένη. Κατανοείτε λοιπόν με τι χαρά δεχόμαστε , έστω και σπανίως, επιστολές σαν τη δική σας. Η τέχνη γενικά θέλει ενθάρρυνση, όπως όλα τα καλά έργα, αλλά η τέχνη ακόμα περισσότερο, γιατί γίνεται με αγάπη και με έμπνευση. Χωρίς αγάπη και έμπνευση δε γράφει κανείς. Η τέχνη, η αληθινή τέχνη, δεν γίνεται αγγαρεία, εκτός κι αν ο σκοπός είναι τα χρήματα ή η φήμη.



Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε σας και την οικογένειά σου.

Με αγάπη Χριστού

Δεν υπάρχουν σχόλια: