30.10.08

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Τα τρία θανάσιμα δηλητήρια

Τα τρία θανάσιμα δηλητήρια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

Τρία δηλητήρια σκοτώνουν τον άνθρωπο, η λύπη, το αλάτι και το ζωικό λίπος.
Δεν είναι τα μόνα δηλητήρια που σκοτώνουν τον άνθρωπο, αλλά τα τρία αυτά είναι τα πιο συχνά. Όπως ο Διάβολος που θέλει το θάνατο του ανθρώπου κατάφερε να πείσει τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει, έτσι και τα τρία αυτά δηλητήρια κατόρθωσαν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι ακίνδυνα. Χρησιμοποίησαν την ίδια σατανική μέθοδο, να κάνεις τον ανύπαρκτο.
Δυστυχώς ακόμα και οι γονείς που θυσιάζονται για τα παιδιά τους εφησυχάζουν με τη σκέψη ότι τα τρία αυτά δηλητήρια δεν κάνουν τόσο μεγάλο κακό στον άνθρωπο. Το αποτέλεσμα είναι να μη νοιάζονται ούτε για την αληθινή χαρά των παιδιών τους ούτε για την καθαρή από αλάτι και λίπη υγιεινή τροφή τους.
Ωστόσο είναι πράγματι ένα πρόβλημα ακόμα και ο περιορισμός του αλατιού, γιατί το αλάτι δίνει νοστιμιά στο φαγητό, άρα είναι λογικό να σκεφτείς πώς περισσότερο αλάτι δίνει περισσότερη νοστιμιά. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το αλμυρό φαγητό (όπως και το ανάλατο) το συνηθίζεις και είναι δύσκολο να το στερηθείς ή να το περιορίσεις απλώς.
Ο νομοθέτης για να φυλάξει τον κόσμο απ΄ τη βλάβη που προκαλεί το αλάτι, ορίζει την αναλογία που πρέπει να περιέχει το ψωμί. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η αναλογία αυτή τηρείται πιστά απ΄ τους κατασκευαστές του άρτου, όταν το αλάτι είναι φθηνότερο απ το αλεύρι. Δεν πρόκειται για μικροποσότητες, ώστε να μην μπεις στον πειρασμό να παραβείς την αναλογία, αλλά για μεγάλες ποσότητες με το ανάλογο κέρδος,
Όσο για το λίπος, που κι αυτό συνδέεται με τη νοστιμιά στα φαγητά και στα αρτοσκευάσματα, για το λόγο αυτό μπαίνει παντού, ακόμα και στο σουσαμένιο κουλούρι. Φυλάγεσαι απ΄ το ζωικό λίπος περιορίζοντας τις ζωϊκές τροφές, αλλά δεν μπορείς να φυλαχτείς από άλλες τροφές που δεν φαντάζεσαι ποτέ ότι περιέχουν ζωικό λίπος.
Τί ζημιά κάνουν τα τρία αυτά δηλητήρια στον ανθρώπινο οργανισμό; Η ζημιά είναι τόσο αργή που δεν την παίρνεις είδηση, όσο ο οργανισμός σου είναι νέος και υγιής. Όταν όμως περνούν τα χρόνια τότε μετράς την υγεία σου και τη ζωή σου απ΄ την κατάσταση των αρτηριών σου. Τα τρία αυτά δηλητήρια βλάφτουν τις αρτηρίες σου με διάφορους τρόπους, είτε γιατί τις σκληραίνουν και τις σπάζουν, γιατί χάνουν την ελαστικότητά τους είτε γιατί τις φράζουν και εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα ξέρουν οι γιατροί τους οποίους συνήθως συμβουλεύεσαι όταν έχεις πάθει τη μικρή ή μεγάλη ζημιά.
Θα μου πείτε, καλά το αλάτι και το ζωικό λίπος να το περιορίσουμε και να λιγοστέψουμε τη βλάβη στο σώμα μας, τη λύπη πώς να την ελέγξουμε; Υπάρχει τρόπος να ελέγξεις τη στενοχώρια, που τόσο πολύ οι γιατροί συμβουλεύουν να την αποφεύγουμε; «Να μη στενοχωριέσαι», συμβουλεύουν όλοι, μα κανένας δε λέει πώς να μη στενοχωριέσαι.
Το Ευαγγέλιο λέει «στον κόσμο θα έχετε θλίψη». Ο απλός κόσμος σε ενθαρρύνει με την πίστη, ότι «ο Θεός δίνει δύναμη». Πράγματι πολλοί έχουμε προσωπική εμπειρία της δύναμης με την οποία ενισχύει ο Θεός τον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Ο Απόστολος Παύλος λέει πως ο Θεός δε σ’ αφήνει να σηκώσεις φορτίο μεγαλύτερο απ΄ την αντοχή σου.
Όταν ήμουν νέος στο χωριό της μητέρας μου, τη Δεσκάτη Γρεβενών, ακούγαμε ότι στην Αμερική ο κόσμος υποφέρει από το άγχος και δεν ξέραμε τι είναι άγχος. Την εποχή εκείνη με όλη τη φτώχεια και την ανέχεια ο κόσμος χόρευε και τραγουδούσε, αν και δεν είχε βέβαιο το ψωμί, το λάδι, τα ξύλα η τα φάρμακα όταν αρρωστούσε. Αλλά ο κόσμος δεν είχε απομακρυνθεί απ΄ το Θεό, όπως σήμερα.
Ο Νϊτσε είπε την περίφημη φράση «Ο Θεός είναι νεκρός» και η ψεύτικη διανόηση ερμήνευσε τις λέξεις χωρίς να καταλάβει το νόημα. Γιατί το Θεό κανένας δεν τον είδε , για να ξέρει, αν ζει ή αν πέθανε. Ο Νίτσε ένα πράγμα μπορούσε να ξέρει, ότι ο άνθρωπος μακριά από το Θεό είναι νεκρός. Γι’ αυτό οι Ρώσσοι λένε την παροιμία «Νε μπόγα, νε πιρόγα», που σημαίνει «δίχως το Θεό, ούτε βήμα έξω απ΄ το κατώφλι».
Αυτά για τη λύπη που μαζί με τα άλλα δηλητήρια μας στέλνει γρήγορα στον τάφο. Για όλα όμως τα δηλητήρια υπάρχει ένα σωτήριο αντίδοτο, το βάδισμα. Σκέφτομαι να προμηθευτώ ένα χρονόμετρο να με ειδοποιεί κάθε ώρα, να σηκώνομαι απ΄ την καρέκλα και να βαδίζω.

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: