1.9.08

Το τρίπτυχο του τεχνοκράτη, ησυχία, τάξις και ασφάλεια του Μόσχου Λαγκουβάρδου

«Ο Θεός πέθανε»
(Νίτσε)

Το τρίπτυχο του τεχνοκράτη, το παλιό τρίπτυχο της Δεξιάς «Ησυχία, ,Τάξις και Ασφάλεια» ξαναζωντανεύει στην εποχή μας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών παρατάξεων. Ζωντανό παράδειγμα οι μεγάλοι σήραγγες που υπόσχονται να εξασφαλίσουν στους οδηγούς ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Το όνειρο του τεχνοκράτη είναι να αφαιρέσει απ΄ τους πολίτες , χάρις στην τεχνική εξέλιξη, οποιοδήποτε εμπόδιο θα τους ανάγκαζε να αγωνιστούν για την περιπέτεια της ζωής τους.
Η ζωή του ανθρώπου του μέλλοντος χάρις στην εξέλιξη της τεχνικής θα είναι απολύτως εξασφαλισμένη, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για καμιά διακινδύνευση. Ένα φέρετρο και μια οθόνη της μελλοντικής τηλεόρασης θα εξασφαλίζει τα πάντα στον πολίτη, ώστε να μη χρειάζεται ούτε να κουραστεί για τίποτα, ούτε να διακινδυνέψει.
Διαβάστε στον τύπο για το σινεμά που μπορεί να μετατρέψει το αληθοφανές σε πραγματικό! Έτσι τα ψέματα (το εικονικό, το φανταστικό, η λεγόμενη εικονική πραγματικότητα) θα είναι η μόνη αλήθεια . Η εικονική πραγματικότητα θα καταλάβει όλο το χώρο του αληθινού. Άλλωστε σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλήθεια. Διαστρεβλώνονται τα πάντα και το σπουδαιότερο ο Λόγος. Η πραγματικότητα είναι λιγότερο ή και καθόλου πειστική.
Οι τεχνοκράτες- πολιτικοί που κατέλαβαν με τεχνάσματα την εξουσία, ψηφίζουν νόμους στους οποίους δεν έχει ισχύ το πράγμα, αλλά η ερμηνεία που δίνουν αυτοί που έχουν τη δύναμη στο πράγμα. Παράδειγμα ή ιστορία.. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν τα γεγονότα, αλλά η αυθαίρετη ερμηνεία αυτών που βρίσκονται κάθε φορά στην εξουσία. Οτιδήποτε δεν συμφωνεί με την ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει!
Η Ησυχία , Τάξις και Ασφάλεια , (η ησυχία , τάξις και ασφάλεια νεκροταφείου) , αντικατέστησε την παρακμή των ιδεολογιών. Σαν μια σύγχρονη υπερ-ιδεολογία εκφράζει ακόμα και την Αριστερά , η οποία προς χάριν της ,εγκατέλειψε την πίστη της στην επανάσταση.
Τι σημαίνει για τους πολίτες η ανεπάντεχη αυτή σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων ;. Για τη Δεξιά σημαίνει οπωσδήποτε μια μεγάλη αν και φαινομενική στροφή προς τις αριστερές ιδέες, χάρις τον αθεράπευτο υλισμό της. . Οι δεξιοί εκφράζουν τις αριστερές δυνάμεις περί κρατισμού της ελεεινής μορφής, στην προκειμένη περίπτωση, (το κράτος για το κράτος, αντί το κράτος για τους φτωχούς)!
Για τους αριστερούς πάλι , σημαίνει αληθινή στροφή προς τα δεξιά. Η Αριστερά πιστεύει πράγματι στις ικανότητές της και όχι στις ιδέες της. Οι αριστεροί εγκολπώνονται χωρίς δυσκολία το σύνθημα της δεξιάς, ησυχία , τάξις και ασφάλεια και εγκαταλείπουν την επανάσταση! Η ενίσχυση των φτωχών είναι μάλλον θεωρητική ,παρά την απέχθειά τους στη μεταφυσική. Η Αριστερά μετά το θάνατο των αστών; μεταμορφώθηκε σε θρησκεία με δόγματα και ιεραρχίες!
Τι απομένει για τους πολίτες; Το γεγονός ότι όλοι ορθώς εντοπίζουν την αρχική αιτία του κακού στην Παιδεία βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Λόγος είναι πολύτιμος όπως το περιβάλλον και ακόμα περισσότερο. Οτιδήποτε αξίζει από όσα έγιναν, δια του Λόγου έγιναν! Η κάθαρση του Λόγου από την διαστρέβλωσή του και η ανανέωση τον ονομάτων θα βγάλει τον κόσμο από τη σύγχυση. Θα σηκώσει την πέτρα , κάτω απ΄ την οποία κρύβεται το φίδι.
Η ορθή σκέψη θα βοηθήσει στη θετική συνειδητοποίηση. Παράδειγμα: Χρόνια επίμονης προπαγάνδας διαστρέβλωσε την αληθινή έννοια της προόδου. Πρόοδος δεν είναι να φτιάχνεις ολοένα καινούρια ή φαινομενικά καινούρια πράγματα. Πρόοδος είναι και να εμβαθύνεις στη σοφία του παρελθόντος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η παρακμή σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε με την εγκατάλειψη των κλασικών γραμμάτων και την απομάκρυνση της δύναμης απ το ήθος. ( Ο Θεός πέθανε). Με φρίκη συνειδητοποίησε η ανθρωπότητα στο ναζισμό, τι είναι η δύναμη χωρίς ηθικά όρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: