25.7.07

Bookcrossing

Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (4ον) .
Μόσχου Εμμ.Λαγκουβάρδου
BOOKCROSSING
Η ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα για τους εξηνταπεντάρηδες και άνω είναι όπως η συγκοινωνία στη Δεσκάτη προπολεμικά, που μόνο ένα λεωφορείο εξυπηρετούσε όλα τα χωριά της επαρχίας!

Κάπως έτσι ήταν πριν διακόσια χρόνια η κατάσταση στην Αμερική, προτού να γίνει σεβαστή η ελευθερία των νέγρων από όλες τις πολιτείες του Νότου . Τότε που ο Ντέϊβιντ Χένρυ Θορώ προτίμησε να πάει στη φυλακή παρά να πληρώνει φόρους στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, που δεν αναγνώριζε την ελευθερία των νέγρων.

«Ο φτωχός Πρόεδρος» γράφει για τον τότε πρόεδρο της Αμερικής Φράνκλιν Πηρς, «φροντίζοντας για την δημοτικότητά του και εκτελώντας το καθήκον του , τα έχει εντελώς χαμένα. Την εξουσία την ασκούν οι εφημερίδες.»

Τί πειράζει αν την εξουσία την ασκούν οι εφημερίδες, δηλαδή οι πλούσιοι και οι προνομιούχοι που ελέγχουν τον τύπο σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα; Αυτοί που έχουν την νοοτροπία των εξηπεντάρηδων και άνω που θα ήθελαν η κατάσταση να είναι όπως ήταν η συγκοινωνία στη Δεσκάτη προπολεμικά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μπορεί να γίνει αλλοιώς.

Οι πλούσιοι και οι προνομιούχοι που ελέγχουν τον τύπο σε όλο τον κόσμο θα ήθελαν να είναι η κατάσταση όπως ήταν η συγκοινωνία στη Δεσκάτη προπολεμικά γιατί υπάρχει μια απλή αρχή: «Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Αν είναι σε θέση να ασχοληθούν με θέματα που έχουν σημασία μπορεί να αλλάξουν την κατανομή της ισχύος εις βάρος αυτών που είναι πλούσιοι και προνομιούχοι.»(Τσόμσκυ, Προπαγάνδα και Κοινός Νους, Εκδ. Λιβάνη, μετ. Κώστας Τσαπόγας).

Ο Τσόμσκυ , ένας σύγχρονος Αμερικανός στοχαστής , αναφερόμενος στον εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να εμποδίζεις τον κόσμο να ασχολείται με θέματα που έχουν σημασία γράφει: τί καλύτερος τρόπος να δολοφονείς διανοουμένους απ΄ το να αποσιωπάς οτιδήποτε έχουν γράψει.»

Όλα αυτά και οι σκέψεις του Θορώ και οι ιδέες του Τσόμσκυ ισχύουν για τους εξηπεντάρηδες και άνω, γιατί τα πράγματα στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης άλλαξαν ριζικά με το διαδίκτυο, για τη νεολαία. Με τίποτε δεν δεσμεύεται πια η ελεύθερη σκέψη. Το Bookcrossing εκφράζει αυτήν την ιδέα στην πράξη.

Το Bookcrossing ξεκίνησε με την ιδέα ότι υπάρχει και άλλος τρόπος διακίνησης των βιβλίων και διάδοσης των ιδεών γενικά, εκτός από αυτόν του εμπορίου. Ο τρόπος αυτός είναι ο τρόπος των δωρεάν εφημερίδων (free press) . Οι δωρεάν εφημερίδες σε όλο τον κόσμο τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της πόλης ,από όπου μπορεί ο καθένας να τις προμηθεύεται ελεύθερα, χωρίς να πληρώνει το παραμικρό αντίτιμο.

Η απαίτηση να μη προμηθεύεται κανείς βιβλία (Bookcrossing) ή δωρεάν εφημερίδες και να προμηθεύεται μόνο ό,τι πληρώνεται είναι τουλάχιστον αναχρονιστική για τα σημερινά δεδομένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: