14.7.07

Μ.ΕΜΜ.ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ, Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

Άννα,

Ο άθεος, υπαρξιστής φιλόσοφος Χάϊντεγκερ λέει πως είμαστε καταδικασμένοι να υπάρχουμε προς θάνατον. Άραγε πίστευε ότι γέννησε μόνος τον εαυτό του;

Εγώ δεν πιστεύω ότι γεννούμε μόνοι μας τον εαυτό μας. Είμαστε όντα που δε γεννούν τα ίδια τον εαυτό τους. Δεν γεννήσαμε τον εαυτό μας. Δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι η βάση, τα δεδομένα για να υπάρξουμε. <<Είμαστε αληθινοί επειδή υπάρχει ο Θεός.>>.( Ουναμούνο, η προσευχή ενός αθέου, ANTOLOGIA).

Υπάρχουμε κατά την μετοχή μας στο Πνεύμα του Θεού (ακριβέστερον ειπείν ,στις ενέργειές Του Θεού, ο Θεός είναι απρόσιτος).Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουμε αμέτοχοι στην ανθρώπινη φύση. Αμέτοχοι ίσον ανυπόστατοι, ανύπαρκτοι. (Τέτοιες <<υπάρξεις>> ανύπαρκτες είναι αδύνατο να υπάρξουν. Είναι αδύνατο να υπάρχουμε ως άνθρωποι , δηλαδή να είμαστε ανθρώπινη υπόσταση, και μαζί να είμαστε αμέτοχοι στην ανθρώπινη φύση, δηλαδή ανυπόστατοι). Η ανθρώπινη φύση είναι μία. Οι υποστάσεις είναι πολλές, (πρόσωπα). Με αυτήν την έννοια ονομάζουμε ολόκληρη την ανθρωπότητα ο Αδάμ.

Δεν μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο να υπάρχουμε και στον να μην υπάρχουμε . Δεν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας. Μπορούμε να επιλέξουμε μόνο μεταξύ ελεύθερης , ευτυχισμένης, μακάριας ύπαρξης και ανελεύθερης, δυστυχισμένης ύπαρξης. Όπως δεν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ λογοτεχνίας και μη λογοτεχνίας. Μπορούμε μόνο να διαλέξουμε μεταξύ καλής λογοτεχνίας και κακής.

Ας υποθέσουμε ότι έρχεται σε μας κάποιος από τον Άρη, για να μάθει τι είναι σταφύλι και εμείς του δίνουμε απ΄ τα χειρότερα, τα σκάρτα και ο Αρειανός επιστρέφει στον Άρη. Μπορούμε να πούμε ότι ο Αρειανός αυτός πήρε μαζί του την αληθινή γνώση του σταφυλιού; Το σκάρτο σταφύλι περιλαμβάνει όλη τη φύση του σταφυλιού; Δεν είναι το σκάρτο λειψό; Δεν του λείπουν πολλές ή λίγες από τις ιδιότητες του σταφυλιού; Αν υπήρχε κάποιος που ήξερε από σταφύλια, δεν θα του έδινε το καλύτερο λέγοντάς του,<<αυτό είναι σταφύλι >> ;

Ένα νέγρικο τραγούδι λέει:
Δεν ξέρουμε το μέλλον
Όχι,όχι,όχι
Δεν ξέρουμε το κάθε εμπόδιο
Μα πρέπει να βαδίζουμε με πίστη
Να προοδεύουμε συνεχώς
Να ‘χουμε οδηγό τον Ιησού
Αυτός θα κουβαλήσει το φορτίο μας‘

Δεν υπάρχουν σχόλια: