1.8.20

;Άνθρωποι και μηχανές




Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Οι αρχαίοι 'Ελληνες αν και μπορούσαν να αναπτύξουν τον λεγόμενο "τεχνικό πολιτισμό", δηλαδή τον "πολιτισμό" των μηχανών , απέφυγαν να το κάνουν. Δεν ανέπτυξαν την χρήση του σιδήρου τόσο στη καθημερινή τους ζωή όσο και ως εργαλεία στην καλλιέργεια της γης

Οι αρχαίοι δεν χρησιμοποίησαν το σίδερο των μηχανών όχι γιατί δεν μπορούσανα να το κάνουν.. Με εξαίρεση την ανάπτυξη των όπλων, που τους επέβαλε η ανάγκη από τας επιθέσεις των βαρβάρων. Δεν ανέπτυξαν τις μηχανές με τη θέλησή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο θεός του σιδήρου, στην αρχαία ελληνική μυθολογία ,είναι ένας σάτυρος, ο Ήφαιστος. Ενώ όλοι οι θεοί των άρχαίων έχουν τέλεια ανθρώπινη μορφή, ο΄θεός του σιδήρου είναι ένας σάτυρος, δηλαδή ένα πλάσμα της φαντασίας των αρχαίων για τα όντα του Ασυνειδήτου.
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όταν παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, έσπασε με τα χέρια Του τον άρτο. Δεν χρησιμοποίησε μαχαίρι, προφανώς όχι γιατί δεν υπήρχε, αλλά γιατί ο σίδηρος δεν είναι σύμβολο της ειρήνης, αλλά του πολέμου. Το ίδιο έκανε ο Κύριος , στην είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα, δεν χρησιμοποίησε το άλογο, που ήταν το σύμβολο του πολέμου, αλλά πήγε "επί πώλου όνου", δίνοντας το παράδειγμα της άκρας ταπείνωσης.

Οι αρχαίοι διαισθάνθηκαν ότι ο σίδηρος εμποδίζει την τελειοποίηση του ανθρώπου. Ο σίδηρος βγαίνει από τα έγκατα της γης, εκεί όπου τοποθετείται ο Άδης των αρχαίων και η Κόλαση

Μπορεί ο σίδηρος και ο θόρυβος να υπάρξει πνευματικά; Ο Ορφεύς που ελευθερώσει την Ευρυδίκη από ταν Άδη, δεν τα κατάφερε. Από την προσωπική πείρα γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος, ότι η χρήση του σιδήρου, δεν είναι ανθρώπινη. Ακόμα κι οι καρποί της γης, όταν αναμιγνύονται με τις μηχανές χάνουν την νοστιμάδα τους. Στην εποχή μας λαοί με ανεπτυγμένη ευαισθησία, όπως π.χ. ο ιαπωνικός, προτιμούν να χρησιμοποιούν ξύλινα σκεύη, και συνδέουν την έλλειψη ευαισθησίας με τη χρήση των σιδερικών.

Οι Ερυθρόδερμοι της Αμερικής ονομάζουν την κάθε εποχή από το στοιχείο, που μπορεί να την καταστρέψει. Στην εποχή μας γινόμαστε μάρτυρες ότι στη μάχη των μηχανών και του θορύβου εναντίον του ανθρώπου προηγούνται οι μηχανές και ο θόρυβος που προκαλούν.

Ο Αμερικανός ποιητής Μπλόκ, σ' ένα ποίημά του κάνοντας μαύρο χιούμορ,  γράφει πως υπάρχουν καμιά δεκαριά τρόποι να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Ο πιο αποτελεσματικός από όλους είναι το να φέρεις έναν άνθρωπο στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης και να τον αφήσεις να ζει εκεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: