20.11.19

Γνώθι σ' αυτόν

Μόσχου Λαγκουβάρδου



-Αν έχουμε επίγνωση ποιοί είμαστε, θα γνωρίζουμε και τί μας κάνει καλό ή τί μας κάνει κακό.
-Έχουμε επίγνωση ποιοί είμαστε; Κι αν δεν έχουμε, πώς μπορούμε να έχουμε επίγνωση; Μπορούμε να έχουμε επίγνωση ποιοί είμαστε διαβάζοντας τον ορισμό του ανθρώπου στο λεξικό;


-Οι ορθόδοξοι δεν μορφωνόμαστε με τις θεωρίες, αλλά με τη Θεία Χάρη, η οποία μας επισκέπτεται χωρις να μπορούμε να τη δούμε, με τη "γειτονία" με τα πρόσωπα, που έχουν τη Θεία Χάρη. Αλλάζουμε τη γνώση με τη Χάρη. Μετά σοφού, σοφός θα γίνεις. Γι΄αυτό μας έλκει η ησυχία των ανθρώπων, που την απόκτησαν.


Απόκτησε την εσωτερική σου ειρήνη, και χίλιοι άνθρωποι γύρω σου θα σωθούν, λέει ο Άγιος Σεραφίμ του Σαρώφ. Ο όχλος ζητούσε να αγγίξει τον Κύριο, για να θεραπευτεί από οποιαδήποτε ασθένεια έπασχε. "Και πας ο όχλος εζήτει άπτεσθαι αυτού, ότι δύναμις παρ' αυτού εξήρχετο, και ιάτο πάντας."


Το ίδιο κάνουν μερικοί που αγγίζουν με το χέρι τους, την εικόνα του Αγίου, που ασπάζονται στους ναούς. Το άγγιγμα με το χέρι είναι αυθόρμητο. Νιώθουμε καλύτερα με το άγγιγμα παρά με το φίλημα. Ίσως γιατί με το φίλημα χανόμαστε μέσα σ' αυτό που φιλάμε, ενώ με το άγγιγμα έχουμε επίγνωση του εαυτού και δε χανόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: